fbpx

Elhidegülés megcsalás után

Vajon hogyan lett köztetek ekkora távolság?

Az elhidegülés volt előbb vagy a megcsalás?

Az elhidegülésből felolvaszthatók vagytok, vagy örökre két külön jéghegyen éltek majd??

Az elhidegülés stációi

A 2000-es évek hangosították fel az ÖNISMERET, az ÖNREFLEXIÓ és a SZERED ÖNMAGAD! hangzatos jelmondatait. Emellett elbújt az a tény, hogy az ember erős egymásra utaltságban élő TÁRSAS LÉNY, akinek testi és mentális egészsége is kapcsolatai minőségétől is függ. Az érett párkapcsolatban egyszerre (de nem mindig egyidőben) valósulhat meg az önismereten alapuló AUTONÓMIA és a közelség élményét adó PÁRKAPCSOLAT. Ha ennek a kettőnek felbomlik az egyensúlya, akkor olyan mértékű lehet a távolság köztetek, ami krónikus elhidegülést eredményez.

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy egy kapcsolatban mi hozhatja létre megcsalást (itt találod). Az elhidegülés lehet kiváltó oka is, és lehet eredménye is a megcsalásnak, talán a mértéke az, ami mást és mást mutat.

Elhidegülés – első szint: KAPCSOLATI PROBLÉMA

Minden párkapcsolat időnként krízisbe kerül. Ez teljesen természetes folyamat, ami segíti hogy folyamatos fejlődésben legyetek. Ha egy-egy ilyen kihívásból pozitív megoldással mentek tovább, akkor növekszik bennetek a kapcsolati biztonság érzése. Ha azonban egy válságban nem születik mindkettőtök számára olyan megoldás, ami képviseli a személyes vágyaitokat, akkor ott marad a kapcsolati kötéseteken egy hatalmas szakadás, és így tátongó lehetőség kínálkozik az elhidegüléshez.

Bármilyen témában létrejöhet elhidegülést okozó párkapcsolati probléma: egyet nem értés, érzelmi kiábrándultság, meg nem értettség, eltérő testi vágyak, különböző intellektuális gondolkodás, szabadidő eltöltése…. Tényleg bármi okozhat kapcsolati krízist. Ha ezek nem kapnak teret, nem hangosodhatnak ki, és nem kezdtek a problémák kezelésébe, akkor szinte megágyaztok annak, hogy valamelyik fél eltávolodjon, azaz elhidegüljön, majd hűtlenkedésen kapja magát.

Elhidegülés – második szint: MEGCSALÁS

Amikor egy kapcsolatban hiányzik valami fontos, akkor olyan mértékű vágy keletkezik, amin igen könnyen sétál be a harmadik fél. Van aki abban reménykedik, hogy ezzel megoldódik minden gondja, de ez egy nagy tévedés. Lehet, hogy elsőre mámorító az összhang, amit megélsz egy új kapcsolatban, de ez nem tart sokáig. Elindul ugyanis az egyik legnehezebb: hogyan egyeztesd magadban az eddig hitt vagy gondolt dolgokat azzal, amit megtettél.

Az elhidegülés útján nem csak a szexuális kapcsolattal színezett megcsalásra gondolok, hiszen ez más terülteket is érinthet. Igen változatos, hogy ki mit nevez vagy gondol hűtlenkedésnek. Éppen ezért lehet, hogy „csak” az érzéseiddel nyitottál más felé, esetleg valamilyen viselkedéssel, vagy a gondolkodásodban térsz el az eddigiektől, mégis a kapcsolati egyezség ellen mész, és ez már belekerül a megcsalás „dobozba”.

Ha ez megtörténik, és nem vagy biztos benne, hogy mit kezdj a helyzettel, akkor lépsz a következő szintre:

Elhidegülés – harmadik szint: TITOK, TITKOLÓZÁS

Ez az egyik leggyilkosabb dolog, amit a párkapcsolati biztonságérzet ellen elkövethetsz. Történik veled valami, amiről nem tudsz beszélni. Nem tudod hogyan nyisd ki párod felé mindazt ami benned dolgozik. Tele leszel félelemmel és kétellyel. Talán még ambivalens is benned minden történés. Egyik nap le tudsz mondani „Az Újról”, másik  nap rohansz a megcsalás vesztébe. Hánykolódsz és izzadtra aggódod  magad. Az egész életed bizonytalanná válik, és minden egyes nappal távolodsz a tartós párkapcsolatodnak gondolt fontos másiktól.

Elhidegülés – negyedik szint: NÉMASÁG

Titkolózással próbálod kezelni a megrendültségedet, és belenavigálod magad egy rettentőn bénító helyzetbe: a némaság intézményébe. A titok ugyanis nem úgy működik, hogy egy-egy témához (jelen esetben a megcsaláshoz) illeszkedik, hanem mindenhová, ami köztetek a kapcsolatot jelenti, beszűrődik. Egyszer csak nem egy spontánul rugalmas kapcsolódásban idomulsz a másikhoz, hanem zárt, merev rendszereket kezdesz gyártani. Nem marad hely arra, hogy nyíltan vállalj bármit magadból, mert félő, hogy kikotyogod a Nagy Titkot: MEGCSALTAD A PÁROD. Ezt gondolod a legnagyobb veszélynek, így egyre több témát küldesz a némaság birodalmába. Érthető ugye? Minél tovább tart a megcsalás, annál több téma miatt lehet veszélyérzet, így egyre több közös pont kerül A Némaság tiltó táblája mögé. Mit gondolsz mi a következő szint?

Elhidegülés – ötödik szint: TÁVOLSÁG érzelmileg és fizikailag is

Mit tudsz tenni azért, nehogy elszóld magad és a Nagy Titkodat eláruld? Egyre nagyobb távolságot keresel párodtól. Eleinte csak egy-egy témát nem említesz, aztán a napjaidról mesélsz kevesebbet, majd fizikálisan is távolodsz. Itt már a szexuális aktivitás is más utat vesz. Két irány szokott elindulni: ha javítja a tartós párkapcsolat szexnívóját egy külső szerető, akkor gyakoribbá válik. Ha azonban a megcsalás lelombozza a hűtlen felet, akkor itt is komoly távolságok adódnak. Mindegy, hogy melyik  út jellemző rátok, ugyanis az érzelmi távolság mindkét esetben nőni fog.

Egyszerűen mi emberek így vagyunk bekötve. Nem tudunk egyszerre titkokat hordozni, távolságból biztonságra vágyódni, és érzelmileg közel lenni egymáshoz. Komplexek vagyunk. Ha csalunk, és titkolózunk, akkor távolodunk. Egyre kevesebb pozitív stresszt okozunk a másiknak, és ezzel elsorvasztjuk a biztonságot adó, érzelmileg is kielégítő párkapcsolati kötésünket. Sérülékennyé válunk mi magunk és a párkapcsolat is. Ahhoz, hogy az ebből keletkező félelmet és fájdalmat kerüljük, elkezdjük fagyasztani az érzéseinket is. Innen már tudod a következő szintet:

Elhidegülés – hatodik szint: KRÓNIKUS ELHIDEGÜLÉS

Míg az elején valamilyen párkapcsolati probléma meg nem oldottsága hozott némi elhidegülést, addigra ez itt már egy komplett hűtőháznyi érzelmi lefagyasztást jelent. Nem csak az van, hogy nem mersz érezni, mert akkora káoszban vagy. Létrejön ugyanis egyfajta kemény viselkedés. Az érzelmi elzárkózás hozza, hogy pont azt tetted fagyóba, ami a lágyságot, a kapcsolódást biztosítaná: az érzelmeid sokszínű változatos kavalkádját. Oly mértékű távolságot generált a megcsalás, hogy krónikusan elhidegültök egymástól.

Elhidegülés utáni párterápia

Nyugi, nem a megcsalással kezdünk, és nem fogunk senkit máglyán égetni, mert kitekintett a párkapcsolatból! Soha nem szerződöm megbélyegzésre, és büntetésre. Nem ez segít majd nektek!

Ha egyszerűen akarom felvázolni a megcsalás okozta elhidegülés párterápiáját, akkor a fentebb írtak alapján visszafelé fogunk haladni: először feltérképezzük, hogy vagytok most, mi a jelenlegi baj általatok vélt értelmezése? Megkeressük a probléma pontos nevét, majd azt, hogy ez miként rendezte köztetek a kapcsolati eléhidegülést és mekkora távolságot okozott köztetek. Ezt követően az érzelmi munícióért leásunk, hiszen itt a lelkünk mélyén találhatók azok a kötő anyagok, amik a párkapcsolati biztonságot adják mindannyiunk számára. A párterápiával megtörik a némaság pokla, és szép lassan kimondhatóvá válnak a gondok-bajok, és megfogalmazhatóvá válnak a szükségletek és vágyak. Már az első alkalom után elindulnak a változások, amik elvezetnek bennünket a gyökérproblémáig, oda, ahová a párkapcsolati gondok legmélyebben vannak begyökerezve. Ha ezek kihúzhatók, ha a párkapcsolati kertetek összes gizgaza kigyomlálható, akkor újra szerződtök egy más minőségű párkapcsolati alapra.

Nem azt mondom ezzel, hogy minden párterápia után az összes párkapcsolat átnavigálódik az újra lelt romantikus boldogságába! Van, hogy nincs tovább együtt, ilyenkor átszerződhetünk válásterápiára (erről it olvashatsz bővebben, katt ide!), de az biztos, hogy a megcsalás utáni összes párterápia megadja azokra a kérdésekre a válaszokat, amiken vég nélkül őrlődsz, és melyek folyamatosan elerodálnak téged!

 

Jelentkezzen be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

4 + 11 =