fbpx

Válásterápia – a jó válás titka

Korábban volt olyan időszak, amikor a válás negatív stigmaként égett rá az elváltakra, így nem is  volt fókuszban a válásterápia fogalma. Az idő előrehaladtával ez a negatív megkülönböztetés vesztett romboló erejéből, és a szégyenkezést felváltotta az őszinte beismerés: nem megy tovább együtt, jobb külön válni. Ebből egyenes út vezetett oda, hogy ma a válás pusztán egy párkapcsolati probléma megoldása, azaz semmi szükség arra, hogy szégyent vagy bűntudatot indítson el bármelyik félben. Hiába azonban ez a szelídülés, megmaradt a Nagy Kihívás: hogyan lehet jól elválni, hogyan lehet a válást jól csinálni? Ebben segít a válásterápia.

Válásterápia segít, ha nehéz elválni!

Amikor a problémák oly mértékben elhatalmasodnak egy kapcsolatban, hogy valamelyik fél nem bírja tovább, vagy nem bízik azok méltó módú megoldásában, akkor előhozakodik párja felé: „Talán jobb lenne külön mennünk, ezt a kapcsolatot így nem folytatnunk tovább!”. Háromféle reakcióra számíthat a problémát kihangosító fél:

 1. azonnali beleegyezés
 2. tiltakozás
 3. figyelmen kívül hagyás

Mindegyikben nagy az érzelmi nyomás, de ennek megmutatkozása már eltérő. Ha ezek az érzelmi elárasztódások túl intenzívek, vagy egyáltalán nem jelennek meg, és így nem mozdítják előrébb a feleket a párkapcsolat újrastrukturálásában, akkor érdemes válásterápiával megsegíteni a folyamatot. Mint korbábban már írtam róla, hogy a válásnak több rétege van, de csak akkor lehet az egész folyamatot magunk mögött hagyni, ha a legfontosabb, azaz az érzelmi feldolgozás méltó helyet kap a válás folyamán.

Mi történik a válásterápián?

Egy olyan érzelmi teret igyekszünk biztosítani, ahol kellő nyugalommal lehet rátekinteni a kapcsolat összes eddigi eseményére. Mindketten azonos mértékben vagytok figyelembe véve, egyformán fontosak vagytok számunkra. Válásterápián nem jelölünk ki bűnbakot, és nem engedjük, hogy egymást ezzel bántsátok, címkézzétek. A szeretet teli légkör az, ami kíséri az egész válásterápiát.

Semmi értelme, és nem segíti a továbblépést, ha a harag és dühösség nyeri meg az érzelmek harcát a válás folyamatában. Azért nehéz jól válni, mert túl intenzíven és túl sokféle érzés mutatja meg magát. Gyakori, hogy ezek az érzések vég nélkül cikáznak a kellemes és kellemetlen élményvilág között. Őrjítő tud lenni, hogy az egyik percben a pusztító dühöd ködén át nézed a párodat, alig pár perc múlva meg zokogva öleled fájdalmad szorításával búcsúzásképpen. Tudd, hogy mindez teljesen normális! Az érzések átdolgozása ilyen kaotikusan zajlik, és bár elsőre ijesztő, de aztán ráláttok ti is, hogy csodálatos ajándék, ha bátran álltok bele ezek felfedezésébe.Az érzéseinkért amúgy sem felelünk, azok spontán jelennek meg életünk eseményei mentén. Amivel azonban igenis szembe kell nézni, és amiért felelősséget kell vállalni, az a viselkedésetek. Az már a saját elszánt döntésed eredménye, hogy miként kezeled cselekvéseidet. Uralod-e magad vagy szabadon hagyod, hogy kontroll nélkül szánkázz az élet érzelmi lavináit használva.

Válásterápia esetén soha nem történhet meg:

Soha semmilyen formában nem történik megszégyenítés, bántás, félelemkeltés. Biztos, hogy nem lesz egy felelőse az eseményeknek, így nem kell számítani arra, hogy valamelyik fél bűnhődik a másik meg a mennybe megy, mint egy ártatlan áldozati bárárny. NEM!  A válásban, amint ahogy a párkapcsolatban is, ketten vagytok. Ketten együtt feleltek minden eseményért, így csak is akkor lehet jól elválni, ha mindketten tesztek azért, hogy érzelmileg tovább tudjatok lépni a kapcsolatból.

Honnan veszed észre, hogy jól vagy a válásoddal?

Tiszteled volt párodat, jól meg vagytok, de érzelmileg kellő távolságban egymástól. Nincsenek érzelmi vagy szexuálisan fűtött lopott perceitek. Nem esel kétségbe egy-egy találkozás lehetőségétől, és nincsenek vészjósló dührohamok sem. Nem foglalkozol többet volt pároddal, vagy a kapcsolati eseményekkel, mint amire feltétlen szükség van. Ha közös gyermekeitek vannak, a körülöttük zajló szervezkedés gördülékenyen megy, nincsenek csapda helyzetek, állandó félreértések, amik feszültséget generálnak. Tudtok új kapcsolatokat felvenni: legyen az baráti vagy tartósan érzelmi elköteleződésű. Életetek mind szakmailag, mind családilag kiteljesedve megy tovább. Békességgel éltek külön-külön, és mással együtt is, de tudtok kapcsolódni, nem kukába dobva múltatok egy fontos szegmensét. Nem  szégyenkeztek semmi miatt, méltó helye van az egyéni életútban a kapcsolatnak, sőt az elválásnak is.

Válásterápia témái

A válásterápiának kissé kötött a témaköre. Ettől csak két esetben van eltérés. Az egyik, ha időközben mégis az együtt maradás mellett döntötök, akkor áttérünk egyfajta kapcsolat megújító fókuszra és abban segítünk, hogy újraszerződjetek, de már a megváltozott igényeitekkel. Itt is érvényes, hogy a múlt sérelmei feldolgozás után tudnak gyógyulni. A másik eltérés, ha valamelyik vagy mindkét fél képtelen a dühösség ködén túl jelen lenni, és szüntelen szóbeli vagy fizikai bántások  jelennek meg a válás időszakában. Ebben az esetben dühkezelési metódust építünk be, hogy más érzésekhez is hozzá lehessen férni.

Az alábbi témákat vesszük   górcső alá, hogy méltóképpen váljatok el egymástól, és valóban ajándékként maradjon meg a közösen eltöltött időtök:

 • hogyan lettetek egy pár?
 • mi az ami működött, és mi az, ami nem?
 • mire házasodtak, mi volt a kimondott vagy kimondatlan célotok?
 • mi a tanulsága a kapcsolatnak?
 • mit visztek e tanulságból a következőbe, és mi az, amit már nem?
 • miben gazdagodtak?
 • mi lenne az, amit másként csináltak volna?
 • volt-e olyan pont, ahol még megfordítható lett volna a folyamat?
 • miért vagytok felelősek a kapcsolatotokban?
 • miért vagytok hálásak a kapcsolatban?

Mikor érdemes válásterápiába jönni?

Minden esetben, ha megakad valamely pontján a kapcsolat lezárása. Ilyenek pl. az állandó fojtott beszólások, heves viták,  érzelmi túlkapások. Sok a szétköltözés, majd újrakezdés, de minden változatlan, ugyanoda lyukadtok ki. Bár együtt éltek, de semmi közöset nem csináltok már. Ha valamelyik fél válna, de a másik semmiképp. Ha értéket akartok teremteni a válásból, és elkötelezettek vagytok a mélyebb önismeret  és önreflexió mellett.  Ha a gyermekek körül nem sikerül egységes nézőpontra jutni.

Én készen állok, hogy végigkísérjelek ezen az erőt próbáló nehéz időszakon, és buzdítalak, hogy te is vedd el ennek lehetőségét! Ígérem, kiteljesedik a látásmódod, és stabilabb érzelmi munícióval lépsz tovább életed következő szakaszába!

Várlak szeretettel Téged/Titeket!

Jelentkezzen be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

11 + 13 =