fbpx

Viszony utáni szenvedés? Itt a magyarázat!

Az érzelmi hullámzás minden kapcsolatra jellemző, Nincs olyan  hosszan tartó párkapcsolat, amibe ne lennének mélypontok és magasságok. Ez utóbbiból indul el a legtöbb házasság, aminek egy közös fogadalom vagy egy pompás esküvő, majd a nászút lehet a csúcspontja. Innen (bármily fájdalmas is a felismerés) csak lefelé tarthat az út. Számos megrázó élmény, stresszel teli pillanat, egyéni erőpróba kezdheti ki a párkapcsolatok masszívnak gondolt szövetét.

Az egyik legsúlyosabb ilyen élmény, ha valamelyik fél viszonyba keveredik

Ezt próbálják szelídíteni, hogy hosszan tartó vagy csak egy alkalmas esemény volt-e, ám a tartós kapcsolat  szemszögéből nézve ez egyáltalán nem fontos kérdés, mert minden megcsalás megtépi a kapcsolat biztonságosnak vélt zónáját. Ilyen események mentén a párkapcsolat egy hidegséggel teli, vaksötét hullámvölgybe vezeti be a párokat.

Ez a fagyott kemény állapot nem kedvez a házasságotoknak. Nyilván megtennétek bármit, hogy felolvadjatok, és egymásra melegséget sugárzó, érző szívvel egyszerre dobogjatok. Csodás is az a párkapcsolat, ahol mindketten képesek mély önátadással kapcsolódni egymáshoz.

A viszony azonban ezt porrá zúzta

Az még érthető, hogy megcsalás után a szívetek nem dobog szerelmetek ritmusára, de az már igencsak ijesztő, hogy a kapcsolatot gyógyító, elrendező próbálkozásotok csak nehezítenek minden pillanatot. Ez aztán végképp kétségbeejtő. Még mélyebb hullámvölgybe sodor titeket, és a totális bizonytalanság elhozza, hogy válni kellene, nem házasságmentő akcióba kapaszkodva próbálkozni.

Az érettebb gondolkodásúak ezen a ponton érkeznek meg a viszony utáni párterápiába

Ha Ti is eljöttök hozzám, akkor Nektek is lesz egy fontos eleme munkánknak: részletesen elemzünk egy kérdést: mit tettek eddig a párkapcsolati krízis rendezése, gyógyítása érdekében? Fontos, hogy lássátok, Ti mit tettetek vagy épp nem tettetek meg a gyógyulás érdekében!

Íme egy nem teljes lista arról, mi nem segít a  megcsalás utáni újrakezdéskor

SZŐNYEG ALÁ SÖPRŐ PÁROK

Mindent próbálnak elfelejteni. Mintha meg se történt volna. A feszültségek, érzések csak gyűlnek és gyűlnek a mélybe letaszítva. Ezek vagy KIFELÉ robbannak időnként, és hatalmas vitákat generálnak minden területen, vagy BEFELÉ furakodnak, azaz szomatikus tünetek indulnak: migrén, bélbetegség, szívbajok, vérnyomásproblémák, nőgyógyászati és stresszbetegségek… stb stb.

HARCOLÓS, KIVÉGZŐ OSZTAGOS PÁROK

Akár extrém indulatban forrongó állandó viták. A mindenen vitatkozók. Azon is, aminek semmi tétje sincs. Valakinek mindenképp veszítenie kell. Semmi más nem tüzel, minthogy a másikat kivégezd, amivel bizonyosodik, hogy igazad van. NEKED, EGYEDÜL, MINDENKIVEL SZEMBEN. Isteni magasságba emelkedve látod magad. Megtestesült győzelem vagy. A gond csupán annyi, hogy párkapcsolathoz KÉT EMBER KELL. Ha a párodat legyőzöd, tök egyedül maradsz, és a kapcsolatodnak pedig befellegzett. Ezt akarod?

VISSZARENDEZŐDŐ PÁROK

Náluk sok-sok bölcsesség, igazi tudás halmozódott fel a kapcsolatuk, és önismeretük terén. Mindkét fél elkötelezett az önreflexióra, önvizsgálatra, és a kapcsolatelemzésre. El is jutnak a bajok forrásáig, de egy tudattalan élmény nem engedi a teljes változtatást. Vissza mennek ugyan a viszony előtti kapcsolati időszakhoz, tényleg bölcsen rá is látnak arra, hogy mi hozta be a külső harmadik szereplőt, mégis elmarad a kapcsolat újrastrukturálása. Beleragadnak az ősi pozícióikba, és tudattalanul felépítik ugyanazt a párkapcsolati dinamikát, aminek a vége a viszonyhoz vezette őket. Nem nehéz kitalálni, hogy ismét fel fogja ütni az elégedetlenség a fejét, és vagy ugyanúgy beköszön a harmadik, vagy egyéb házassági krízis tünetek ütik fel a fejüket.

GYORSSEGÉLYT ALKALMAZÓ PÁROK

Gyorsan és halmozottan felhasznált randi ötletek, kommunikációs gyakorlatok, mesterségesen generált tevékenységek….

Ezek majd hasznosak is lehetnek, de nem a megcsalás utáni párkapcsolat-renoválás első szakaszában!

Ezekkel a rapidötletekkel csupán elmérgesedik a kapcsolati bizalom sebzettsége. Lent, a bizonytalanságban bujkáló, mélyebben lakó érzelmek területére nem hatnak ezek a rapid élmények. Olyanok, mintha nyílt lábszárcsonttörésed lenne (ez a megcsalás eseménye), és azzal nem a balesetin gyógyítanának műtéttel, rehabilitációval, és fizikoterápiával (ez lenne a párterápia), hanem ráhelyeznél otthon egy sebtapaszt (ezek a gyorssegélyt ígérő gyakorlatok), majd magadat buzdítva elindulnál félmaratont futni. Lássuk be, ez minden, csak nem hatékony segítség a megcsalás utáni párkapcsolat rendezésben! Ezek később meg is bosszulják magukat: egyre több erőt kérnek Tőletek, de ezek nem a meghittséget ajándékozzák, hanem egyre nagyobb távolságot, s egyben szenvedést szülnek köztetek. Sokszor itt hullik be a legnagyobb atombomba:

VISZONYRA VISZONYT HALMOZÓ PÁROK

Mivel a korábbi próbálkozások kudarcba fulladtak, és a kapcsolat egy tikkasztó sivataggá kezd csökevényesedni, úgy tekintesz egy izgalmas, új partnerre, mint a szomjazó az egy korty vízre. Türelmetlen feszültséggel veted bele magad egy újabb kapcsolatba. Még az előző viszonyt se hevertétek ki (vagyis azt hiszed, igen, mert a gyorssegély gyakorlatok azt ígérték), és már benne vagy egy következő megcsalásban: végképp elborzadsz magadtól, és a kapcsolatodtól, pánik kezd uralkodni, hogy mi a baj veled/veletek?

Itt fontos megértened: valójában nem Veled van a baj!

A viszony egy tünet, és nem maga a baj!

Az mindig a viszony alatt lakik, kissé mélyebben. Nehezebb hozzáférni a magyarázataihoz, de megéri ásni érte. Megújítható a párkapcsolat, és sokkal mélyebb, tisztább, nyitottabb kötődéssel lehet kapcsolódni párodhoz. A teljes megértéshez valódi bocsánatkérés is társítható (ennek is stabil rendszere van, és nem egy oda vettet, hosszan rágott „bocsi” lesz gyógyír a sebzett szívedre). 

Azért szükséges a párterápia, hogy a viszony be tudjon integrálódni az egyéni és a párkapcsolati történetbe. Minden ilyen külső eseménynek van egy olyan magyarázata, egy olyan rétege, ami ajándéka lehet ennek a házassági krízisnek. A megcsalás utáni terápiában nem csak a megcsalt fog gazdagodni azzal, hogy kikerül az áldozat szerepköréből. Az a fél is gyarapodni fog, aki „elkövette” a kapcsolati sérelemhez vezető megcsalást: leteheti a „felelős vagyok minden bajért” szerepkört. Mindketten megújulva kapcsolódhatnak egymáshoz.

Ha a párterápiát választjátok, akkor meghaladjátok korábbi önmagatokat, és a viszony után nem a szenvedés, hanem a testi-lelki-érzelmi-gondolkodásbeli megújulás vár rátok!

Jelentkezzen be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

11 + 9 =