fbpx

Miért lett(em) hűtlen?

Állsz a tükör előtt, és nézed magad. Önmagad szemébe mélyedve próbálsz válaszokat találni a lelked legégetőbb kérdésére: miért lettél hűtlen? Miért csaltad meg a párod?

Szeretném, ha tudnád és elfogadnád: a motivációt megtalálni nagyon nehéz. Ott ülnek nálam párterápiában a párok, hogy rendezzék a megcsalás után a kapcsolatukat, és mindenki ezzel a kínzó, és választ nehezen adó kérdésen gyötrődik, ugyanezt mantrázza mindkét fél: MIÉRT? MIÉRT? MIÉRT?
A hűtlen fél szégyenlősen, ill. erősen kényelmetlenül vállát füléhez húzva szabadkozik. A megcsalt fél a feldolgozás szakaszához mérten van jelen: extrém dühtől kezdve a totálisan kiégett állapotig mindenféle érzelmi stációban, esetleg már újraszerveződött érzelmi szinten. A megcsalás körüli érzelmi élményekről ebben a cikkben írtam – katt a linkre!

A megcsalás utáni párterápia egyik feladata pont az, hogy kibogozza a hűtlenség motivációját

​​Nem azért, hogy a megbántott fél jól elkalapálja a félrelépő párját! Ez tilos, mert a düh és agresszió csak rombolni tud ezen a szinten. Ha újra akarjátok kezdeni a kapcsolatot, akkor nem lehet cél az áruló fél tüzes vassal való elpusztítása.
Azért keressük a megcsalás motivációját, hogy legyen egy összefüggő koherens narratíva a kapcsolati sérülésről, mert ez ebben a formában vissza integrálható a kapcsolat egészébe. Azzal, ha megtaláljuk a hűtlenséghez vezető okokat a kapcsolatotok korábbi működésében, akkor lehetőséget adtok arra is, hogy a kapcsolati törést beforrasszátok. Pont úgy működik a megcsalás utáni párterápia, mint a testünk csonttörése. Ha a csont összeforr, akkor ezen a ponton annyira megerősödik, hogy később már itt eltörni nem tud. Tehát, ha megdolgozzátok a kapcsolatotok törését, azaz a megcsalást, akkor esélyt kaptok arra, hogy később ne essetek újra ugyanebbe a szituációba.

Hol keressük a hűtlenség kiváltó okait?

Nyilvánvaló, hogy megcsalás  után elsődlegesen a PÁRKAPCSOLATOT kell feltérképezni:

 • vannak-e múltbéli sérelmek, amik elbújva mérgeznek?
 • elérhetetlen-e a másik, és ezért kint kell keresni a Nagy Őt?
 • féltékennyé tevés, azaz kíváncsiság, hogy a másik észre vesz-e még, ha más lesz fontos nekem?
 • teljesen kiégett volt a kapcsolat, ahol a harmadik fél megjelenése segíti a probléma nyílttá tevését?

A következő vizsgálódást a STRESSZ területén érdemes megtenni, ez is vezethet hűtlenséghez:

 • volt valami  nagy megterhelő esemény, ami távolságot szült a párkapcsolatban?
 • ennek  kezelésére jön egy harmadik személy, egy könnyed flört, ami enyhíti a stressz reakciókat?
 • a romantikus, szenvedéllyel teli pillanatok adnak feszültségcsökkenést vagy erőforrást, hogy bírni lehessen a megterhelt mindennapokat?

A megcsalás utolsó területe a SZEMÉLYES ZÓNÁBAN van:

 • alacsony az önbecsülésed, és ezt kell egyfolytában feltornáznod azzal, ha kívülről is erősítést kérsz?
 • uralkodni akarsz, és ezzel a nem zárt párkapcsolattal is a hatalmat vágyod?
 • félsz a mély érzelmi intimitástól, így csak a testi vágyaidat elégíted ki folyton?
 • az elköteleződés valami rémisztő folyamat?
 • aggódsz, hogy túl közel kerülj egy kiválasztotthoz?

Nos, megtaláltad magad a listában? Vagy több minden igaz lehet rád? A lényeg, hogy bármi is vezetett egy küldő kapcsolathoz, nem csak onnan kezdődik egy újrakezdési fázis, hogy együttlétet fogadtok meg egymással. Ki kell hámozni a múltból, mielőtt a félrelépés megtörtént, hogy mi jellemezte a kapcsolatot, és mi színezte a mindennapok érzelmi hangulatát. Ez értelmet fog adni a kapcsolati sérülésnek, és nem az lesz az életed jelentős része, hogy MIÉRT? MIÉRT MIÉRT? kérdésben dagonyázol. Kapsz egy komplett tréképet önmagatokhoz.

A teljes értékű megcsalás utáni párkapcsolathoz ez azért még kevés lesz. A megértésen túl végig kell ugyani menni az érzelmi élményvilágon is. A feldolgozás része, hogy kimondódjanak és átélhetők legyenek az érzések, mind a megcsalt fél, mind a félrelépő fél  részéről is. Ahhoz, hogy ez után mi módon lehet pontot tenni a megcsalás végére, és őszinte megbocsátással  magatok mögött hagyni ennek a nehéz és nyomasztó kapcsolati emléket, további munka szükséges!

Nem megy egyedül?
Elakadtatok?
Kifáradtatok?
Gyertek el a megcsalás utáni párterápiába, és emeljétek kapcsolatotokat egy sokkal magasabb érzelmi szintre!

 

 

 

Jelentkezzen be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

12 + 9 =