fbpx

Megcsalás utáni újrakezdés párterápiával

„A házasság ritkán vagy úgyszólván sohasem fejlődik simán és válságok nélkül individuális kapcsolattá. Nincsen tudatosulás fájdalom nélkül.” (C.G Jung) 

„Brutális volt. Csak görgettem a párom telefonját, és ledöbbentem, szinte megfagytam, ahogy világossá vált számomra, hogy nem csak képzelődtem. Minden ott volt előttem, szinte pofán csapott. Megcsalásos pikáns üzenetek, intim fotók, képzelőerőt meghazudtoló közös jelenetek. Nem volt időm, hogy lassan álljon össze nekem a kép, arról, hogy a páromnak viszonya van mással. Egyszerűen rám zúdult minden, és pont egyetlen pillanat alatt omlott össze a tartósnak hitt kapcsolatom, és vele együtt én is a porba hulltam….”

MEGCSALT, ÁTVERT, BECSAPOTT!

Ismerős?

A mai okoskütyüs világ egyik legnagyobb átka, hogy az egész életünkről van egy másik dimenzió, amiben őrződik minden léptünk, gondolatunk, és a tetteink garmada. Nem is lenne baj, ha ebben a világban minden felvállalható lenne, de a külső intim vagy szerelmi kapcsolat egy tartós párkapcsolatban nem e közé tartozik.

Régen ezek a félrelépések ugyanúgy megvoltak, mint ma. A különbség abban volt, hogy a megcsalt csak pont annyit engedett be a harmadikkal való viszonyból, amennyit még elbírt a személyisége. Ma nem ez van. Ma nem a rúzsfolt lesz az árulkodó jel, hanem a non-stop villogó és pittyegő okoskütyü, ami a megcsaló pechjére mindent megőriz, sőt közzé tesz!

Ha összekapcsolt rendszerre van kötve, azaz szinkronizált a mobiltelefon, a laptop, a tablet, a számítógép, a stb., akkor szinte garantált, hogy a privát üzenetek, fotók óhatatlanul megjelennek minden eszközön.

Jó persze lehet extra gyanakvó és semmilyen határt meg nem tartó a féltékeny fél, aki aztán önkéntes zsaru szintjén ellenőriz mindent, amit a párja a virtuális világban produkál. De most nem ezen van a lényeg. Nála mondjuk könnyebb azonnal lebukni.

Itt most arról írok, hogy ez a megcsalás utáni brutális szembesülés SOKKAL KÁRTÉKONYABB a megcsaltra és MÉLYEBBEN ROMBOL, mint korábban:

 • nagyobb a lelki teher,
 • mélyebben sérül a párkapcsolat,
 • hosszabb a gyógyulás,
 • nehezebb a felejtés…

MIT LEHET TENNI, ha KIDERÜLT a megcsalás?

 1. Vége mindennek: egyik jobbra másik balra megy.
 2. Maradhat örökre háromszögben a párkapcsolat, vagy jöhet a másiknak is külső pár.
 3. Beismerhetik a felek, hogy léket kaptak, és a közös hajójuk renoválásra szorul, de valahogy a kapcsolat a régi marad, és veszélyes lesz ismét a viharos élet tengerén evezni. Nem tudni, mikor jön egy újabb hajót lékelő megcsalós helyzet.
 4. Neki lehet kezdeni mélyre ásni: mindent, ami elavult, kidobni, és ami érték, azt tartósan megőrizni. Kapcsolatot új alapra helyezni, és szinte újra kezdeni. Ebben segít a megcsalást követő, párkapcsolatot megújító eklektikus párterápia!

HOGYAN CSINÁLJÁTOK, HA megcsalás után mégiscsak EGYÜTT MARADTOK?

 • Első és legfontosabb: csakis ŐSZINTÉN! Már nincs helye a mellébeszélésnek. Erre olyan radarok alakulnak ki, hogyha az újraépítkezés közben bármelyikőtök füllent, az végzetes lehet.
 • Menjetek vissza a harmadik megjelenése előtti időszakhoz. Mi is történt ott meg, vagy mi maradt el? Melyikőtöknek mi lett volna az igénye? Megvalósult vagy sem? Ha nem, mi akadályozta azt?
 • A bátrabbak mehetnek időben még inkább a múlt felé! A kettőtök családtörténetében milyen krízisek voltak? Ki hogyan oldotta ezt meg? Milyen erőforrások lehetnek bennetek, ami a családból lett átörökítve? Van-e olyan történet, helyzet, a mi nagyon hasonló a jelenlegihez? Akkoron ott a felmenők, hogyan oldották azt meg? Ma ez pozitív vagy negatív erővel hat? stb.
 • Mit talált a külső kapcsolatában a megcsaló értéknek? NEM A MÁSIKBAN, hanem abban a helyzetben, ő mint résztvevő, mit élt meg. Ez van-e olyan fontos, hogy igényli a megélését. Ez a kapcsolat, ami léket kapott, vajon meg tudja-e adni? Ha nem ezt, akkor mi lenne, ehhez hasonló? A megcsalt fél ezekkel a dolgokat, helyzeteket magáénak tudná-e érzeni? Meg tudja-e adni a másiknak?
 • A megcsalt milyen érzésekkel gondol a párjára? MINDEN ÉRZÉS JÖHET!
 • Mit gondol, ő korábban, mit tett ahhoz, hogy a harmadik megjelenjen? Mit nem vett figyelembe? Ennek mi volt az oka? Most hogyan van ugyanezekkel a dolgokkal? Változott-e bármi benne?
 • Milyen értékei vannak a kapcsolatnak, amelyek már a kezdetektől gyarapodtak? ki mit kedvel a kezdetektől a másikban? Ki miben változott meg a hosszú évek alatt? Hogyan hat ez kettőjükre, a kapcsolatra?
 • Hogyan tudna bocsánatot kérni a megcsaló?
 • A megcsaltnak mi esne jól, hogyan tudná tettét a megcsaló jóvátenni? Ez nem sértheti és nem alázhatja meg a jóvátevőt!!!!
 • Ha ma ismerkednének meg, mit találnának vonzónak egymásban? Milyen lenne egy tökéletes napjuk kettesben?
 • stb.

HELYZETEK, AMI UTÁN SOKKAL NEHEZEBB TÚLLÉPNI  A FÉLRELÉPÉSEN

Ha az egyik fél kiszolgáltatott helyzetben van, pl. éppen gyászol vagy ápol valakit, beteg, terhes, szült éppen vagy gyermekágyas, vagy ha nincs épp munkája, és nehéz az élete, esetleg krízisben van önmagával, nos ha ilyen esetek bármelyikében történik a másik részéről félrelépés, akkor az még mélyebb lelki sebeket okoz az elszenvedőben. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy valamit nem vett észre a másik igényei közül, és a kapcsolatát szabadon nyitva hagyta, hanem egyszerűen nem tud mást tenni, mint minden erejével leginkább önmagára vagy egy hozzá közel álló még kiszolgáltatottabb igényeire kell figyeljen. Ha itt történik megcsalás, akkor az abból való kilábalás, gyógyulás és kapcsolatépítés még nehezebb. Mélyebbre kell ásni, hosszabb ideig tart a kapcsolat újratervezése.

HONNAN TUDOD, HOGY NEM VAGYTOK TÚL A MEGCSALÁS KRÍZISÉN?

Ha te voltál a megcsalt:

 1. Ha évek múltán is sírva fakadsz.
 2. Ha az alvásod nem kielégítő, mindig fáradt vagy.
 3. Ha nem is szabad említeni a kapcsolatnak AZT az időszakát.
 4. Ha időnként dühkitöréseid vannak, és rombolnál, akár értelmetlenül.
 5. Ha spontán elszomorodsz.
 6. Ha álmaidban minden újra játszódik, de nincs feloldódás.
 7. Ha nem látod, hogy mi pozitívat adott az életedhez ez a krízis.
 8. Ha még évek múltán is azon gondolkodol, hogyan bosszuld meg a másikon a korábbi tettét.
 9. Ha krónikus féltékenységben szenvedsz.
 10. Ha minden tettét ellenőrzöd a párodnak.
 11. Ha váláson gondolkodsz évekig, de semerre nem lépsz….

Ha te voltál a félrelépő:

 • Ha évek múltán is bűntudatod van a félrelépés miatt.
 • Ha bántod magad, és vezekelsz örökké.
 • Ha alárendeled magad a másiknak.
 • Ha mindent a másik viszonylatában gondolsz el.
 • Ha nem mersz egyszemélyes saját örömödre szolgáló programokat szervezni magadnak.
 • Ha hagyod, hogy párod kontroll alatt tartson…

Bármelyik is jellemző Rád/Rátok, akkor elakadt a kapcsolatotok, és benne a személyes fejlődésetek is.

Az a csodálatos az életünk történeteiben, hogy tele van nehéz helyzetekkel, és ezektől nem csak lerombolódni lehet, hanem építkezni is belőlük. Persze hallom, ahogy kételkedsz ebben pedig abszolút így van! Gyertek el párterápiára, és ígérem átkísérlek titeket a megcsalás okozta párkapcsolati válság összes szakaszán!

A hozzám fordulók, akik teljes őszinteséget és nyitottságot hoznak magukkal, szinte egytől egyig meglepetten tapasztalják, hogy milyen gazdag a krízisük tárháza. Tele van nehéz érzésekkel persze: fájdalommal, félelemmel, haraggal, de ott vannak benne azok a helyzetek is, amik az összetartozást eredményezik: tudnak akár felszabadultan röhögni is kínjukban, és újra megtapasztalni könnyeiken keresztül, hogy ők ketten sokkal mélyebben is összetartoznak.

Ki segít?

Gyetvai Viki vagyok, mentálhigiénés szakember, képzésben levő családterapeuta, transzperszonális terapeuta, integratív coach, meseterapeuta.
Nőknek és férfiaknak segítek, hogy párkapcsolati, ill. szexuális problémáik lelki okait felkutassák, majd megoldják.

Én készen állok a párterápiád vezetésére, Te készen állsz arra, hogy teljesebb életet élj?

Várlak szeretettel!

Instagram profil

Jelentkezz be hozzám!

A honlapon és a hírleveleimben tegeződöm, terápiában viszont magázódom!

4 + 2 =