fbpx

Munkamánia, majd megcsalás és végül párterápia

A munkamánia témája talán a legambivalensebb megcsalás esetén. Korunkban a munkával töltött idő mindent felülírhat. A mobileszközök, a mindenhová beszűrődő giga gyors internet, a kényszer, hogy azonnal elérhetők és válaszkészek legyünk, abba az irányba hajtanak, hogy ne maradjunk le semmiről. Különösen nehéz a számunkra kedvező határokat kitenni, ha a korábbi sebzettségünkre vagy lelki sérüléseinkre a munka tevékenysége, és a túlzó teljesítmények felmutatása lett a gyógyír.

Munkamánia jellemzői

Minden pillanatban valamilyen cél lebeg a szemed előtt, amiért hajtani kell. Amíg addig elérsz számtalan problémát lelsz, ami állandó feszültségszinten való pörgést ad számodra. Megoldásra váró feladatok zömét listázod először fejben, majd írásban, aztán pittyegő, berregő alkalmazásokban. Fejlesztések garmadát jelölöd ki, amik további feladatokat szülnek. Céltól vágtatsz célig, de soha nincs megállás, nincs megérkezés, az élet élvezete elenyésző mértékben jelenhet meg életedben.

Egyszerűen az élet élvezete: a kikapcsolódás, a szabadság megélése egyfajta leértékelt úri huncutság számodra. Te vagy az, aki a családi rendezvényen, a szabadságod legitim idejében is állandóan a mobilodra fókuszálsz. Csetelsz, telefonálsz és értekezel, s nem marad időd a bensőséges közeli kapcsolatokra. A társad, a gyermekeid, a családod, a barátok csak azután jöhetnek, ha minden fontos dolgodat elintézted. Igen ám, de a munkafüggő életedben ilyen soha nem fog létre jönni. Mindig jön egy újabb és újabb kihívás, te pedig nagyon gyorsan adsz igenlő választ ezek megugrására.

Munkamániás érzelmei

Egyszerűen a világ legfontosabb emberének éled meg magad. A létezésed alappillére, hogy a munkád töltse ki az életed. Akkor érzed magad értékesnek, ha az átlag felett teljesítesz. A létezésed feltételét, a levegővételedet biztosítja, ha tudod, hogy valamilyen módon, de jönnek az eredmények. Azt éled meg, hogy minden egyes pittyegés vagy berregés, amit a mobilod hallat emeli a boldogság élményed, mert azt gondolod, „Igen, ez meg van! Sikeres vagyok!”. Hamis ígértet szül azonban mindez, mert azt a képet erősíti, hogy ezáltal nélkülözhetetlen és elhagyhatatlan vagy, pedig ez nem igaz. Ezek a löketek ugyan emelik az adrenalin szintet, de csökkentik a kapcsolati eseményeket, ez pedig erodálja a kötődést párodhoz. Láthatatlan módon magányosodsz el, és kerülsz egyre távolabb önmagad legmélyebb valójától, és szerető társadtól.

Munkafüggő intimitása

Amikor párkapcsolati intimitást említem mindig két témakörben gondolkodom: lelki/érzelmi intimitás és szexuális/testi intimitás. Mindkettő alapfeltétele az erős kötődésen alapuló párkapcsolatnak. Olyan egységben van az intimitás e két megjelenése, hogyha az egyik sérül,  biztos, hogy léket kap a másik is. Ha ezek a hiányok folyamatosan fennmaradnak előbb vagy utóbb totális zátonyra fut a kapcsolatotok. Ha munkafüggő vagy, akkor biztos, hogy nincs rendben a párkapcsolatod, hiszen nem a társaddal hanem a munkáddal, azon keresztül a teljesítménnyel vagy a legmélyebb összefűzöttségben, így nem lehet hozzád közel férkőzni, nem lehet hozzád mély intim szinten szövetkezni. Innen egyenes út vezet a megcsaláshoz, ami bármelyik féltől indulhat, ugyanis mi emberek elemi szinten vagyunk kódolva arra, hogy egymáshoz kapcsolódjunk.

Munkafüggés és a megcsalás útja

Miután a kapcsolatod teljesen kiürül a sok kihagyott intim pillanat miatt, egyre nagyobb feszültségek keletkeznek e tartósnak tekintett kapcsolatodban. Ezek lehetnek aktív viták, dühös összecsattanások, amik egyértelmű jelzések, hogy baj van, de lehetnek passzívak, amik alig vehetők  észre. Ettől még nem kisebbítendő a párkapcsolati krízist előidéző erejük, csak nehezebben fülön csíphetők.

Eleinte a halkabb felcsattanások  esetén még könnyen lehetne rátérni a megoldások útjára, de extrém ritka, hogy innen indul egy párterápia. Mire hozzám jöttök már túl vagytok egy-két kapcsolati földrengésen, érzelmi viharon, és nagyon sokszor megjelent a megcsalás a kapcsolatokban. Mivel elemi szükséglet a kapcsolódási vágy, így enélkül  nem lehet élni. Ahhoz fordulni azonban ezzel a vággyal, akivel napi 24 órában küzdötök teljesen lehetetlen küldetés lesz. A munkamániás teljesítmény hajszolása csak egy probléma a rengetegben. Idővel annyi sérelem gyűlik össze mindkét félben, hogy valaki lépni fog a külső harmadik  irányába, ami mindig kiderül, és mindig válási krízist indít el. Az, hogy végül külön mentek, vagy együtt maradtok nem lehet tudni, de minden kapcsolat menthető, kérdés, hogy a munkamániás el tud-e elköteleződni az egész személyiségét érintő változás mellet?

Munkamánia átdolgozása megcsalás utáni párterápiában

Párterápia esetében a kapcsolatra fókuszálunk. Itt már írtam a terápia menetéről (katt ide, hogy tudj róla te is). Ennek a folyamatnak egy része, ahol mindketten felelősséget vállaltok a megcsalás előidéző események miatt. Ha te munkamániás vagy, akkor azzal lesz dolgunk, hogy miután ezt beismerted, felgöngyölítsük kialakulásának a történetét. Két eseménysor szokott felszínre kerülni:

Traumatizált gyerekkor

Az egyik, hogy életed egy kiszolgáltatott szakaszában valamilyen trauma ért téged. Lehet, hogy bántalmaztak (verbálisan, érzelmileg, fizikailag, szexuálisan) vagy túl korán elveszetted szeretetteidet, esetleg betegség miatt a szüleid nem figyeltek szükségleteidre…. lényeg, hogy nem az életkorodnak megfelelő próbatételt kellett kiállnod, amiről soha senkinek nem beszélhettél, így megszakadt önmagaddal a legbensőbb kapcsolatod, és kiüresedett magányban vergődtél egész életedben. Maradt egy értéktelenség érzésed, egyfajta szégyened, amit a későbbi eredményekkel próbáltál orvosolni, s ehhez a munkamániád kiváló lehetőséget szolgált. Sajnos a kapcsolati és kötődési igényeid elfojtottad, csak nehogy újra sérülj, nehogy újra bántsanak. A legbensőbb fájdalmadat, azaz hogy nem szerettek, hanem elhanyagoltak, nem fogja gyógyítani semmiféle érdem. Magányos farkasként küzdesz, és egyedül maradsz, ha későn kapcsolsz, mert nem csak a társad hagy el, a család tagjaid is elfordulnak tőled.

Teljesítményorientált gyerekkor

Másik gyermekkori élmény, ami elvezet a munkaalkoholizmus világába, ha a családban az eredményeket ismerték el, és csak akkor kaptál figyelmet, ha állandóan teljesítettél. Ti vagytok azok, akik az év végi bizonyítványosztáson elhappoltátok az „Élen a tanulásban, élen a sportban!” kitűntető címet. Igaz, hogy mindenki titeket irigyelt, ám legbelül pont olyan magányosak voltatok, egyedül küzdötök, mint traumatizált társatok, és pont úgy féltek kapcsolódni is, mert rettegtek, hogy napvilágra kerül egy kis ügyetlenség vagy felkészületlenség. Ez maga lenne a pokol, így inkább a célorientált teljesítménnyel kötitek a legmélyebb szövetséget. Az tőled függ, te szabályozod, te irányítod. Ergo semmi baj nem érhet.

A megcsalás utáni párterápia segíthet ezen hiedelmek, szokások feloldásában, és teret ad a valóságos érzelmeid megélésének. Utat enged, hogy kapcsolódj önmagadhoz, ami alapja, hogy megfogalmazd VALÓSÁGOS SZÜKSÉGLETEDET, és megtaláld az utat  az érzelmi és testi intimitás felé. Új alapokat kaphat párkapcsolatod, amiben egymásra figyeltek és egymásba, azaz nem függőségekbe kapaszkodtok. Minden kutatás azt igazolja, hogy egészségesebb az ember, ha van egy biztos társa, akit maga mellett tudhat a bajok idejére. Ez pedig mindig jön, és soha nem a pénz lesz a gyógyír a sebzettségre. Legszebben a Bakancslista című örök klasszikus film mutatja ezt be. Nem csak a szereposztás  parádés, hanem az is, ahogy az események mentén a munkamániás főhős vissza talál a szerettei körébe.

Munkamánia gyógyítása

Kettős munka vár minden teljesítmény függő munkamániásra, aminek a jelszava: „Kapcsolj ki és kapcsolj be!”

Kutya kötelességed lekapcsolni mindet, ami munka. MINDENT! A nap egy részében, a hét egy adott szakaszában, a hónap egy napjában, az év HÁROM HETÉBEN tilos munkával tölteni az életedet. Tudom, hogy ez pofán vág, de ez van! Te döntesz, hogy az életedet, azaz az EGÉSZSÉGEDET vagy a halálodat választod. Én az előbbire szavazok, így most némileg egy személyes receptet is kapsz tőlem (személyes, mert magam is a munkamániásként indultam, amiről itt ott írtam már).

Miután kikapcsoltad magad a teljesítménycunamiből kapcsold be ÖNMAGAD, ami kb négy fő részre osztható:

  1. test (érzékszervek)
  2. érzelmeid
  3. gondolkodásod és kommunikációd
  4. kapcsolataid

KAPCSOLJ KI és KAPCSOLJ BE!

Munkamánia helyett érzékelj!

Kapcsold be mind az öt érzékszervedet:

  1. szemed – látás
  2. füled – hallás
  3. orrod – szaglás
  4. nyelved – ízlelés
  5. bőröd – hő és nyomás érzékelés

Indulj el és fedezd fel az adott évszak természeti csodáit fókuszálva erre az 5 elemi érzékelésedre. Baromi egyszerű, semmi pénzbe nem kerül és meditatív állapotot segít létrehozni, ami bizonyítottan szintén egészségvédő.

Amikor ezt írom nyár eleje van. Virágzik a  minden, érik a cseresznye a meggy, kovászolódik az uborka, langyos az este, meleg a nappal, csiripel és ciripel a hajnal….

Lényeg: gyere vissza a valóságba és minden kavargó gondolat, régről ismert célorientáltság helyett maradj a jelenben MINÉL HOSSZABB IDEIG!

Munkamánia helyett ÉREZZ EGYÜTT MAGADDAL!

Talán a legnehezebb felvállalni az érzéseidet. Hajjj, hány sikeres üzletember éli át a kínt nap mint nap a terápiás kanapén. Óriási védekező mechanizmust növesztettek, amit nem lehet baltával lecsapni. Sok idő, míg apró repedések keletkeznek ezen a platina szilárdságú védelmi bástyán. igen sok terápiás kapcsolati erőpróba ezen áthaladni, de megéri. Amekkora erővel védettek a mélyen elrejtett érzések, akkora hálával jár, ha kiszabadulhatnak. Sok nevetés és sok-sok kínnal teli pillanat segíti, hogy a maga érintetlen tisztaságában megjelenhessen az öt alapérzés: bánat/fájdalom, düh, szomorúság, félelem, öröm/boldogság. A szégyen, az undor és bűntudat nem alapérzéseink, azokat ránk pakolják életünk  fontos szereplői. Így sokszor az ő belső hangjukkal is csatázunk. Ha kitartó vagy, legyőzhetők ám!

Teljesítmény felmutogatása helyett KOMMUNIKÁLD ÖNMAGAD SZÜKSÉGELTEIT!

Úgy tűnik, hogy ez még a saját érzelmeid felvállalásánál is nehezebb. Számtalan párterápia feneklik meg ott, ahol kérem, hogy forduljanak egymás felé, és hangosítsák ki azt AMIT MÁR AZ ELŐBB ELMONDTAK NEKEM: önmeghatározó gondolatokat, érzéseket, vágyakat és szükségleteket. Ezt hallotta ám a másik fél is, ott ül a jobbján vagy balján, tehát semmi új INFORMÁCIÓ nincs benne, mégis az, hogy a társunk szemébe nézve fedjük fel önmagunkat nagyobb kihívással jár, mint behozni egy új multikulti hatalmas összeggel és kitűntetéssel járó elismert üzleti tranzakciót.

Ez tehát egy fordulópont. Itt dől el, hogy megújul-e a párkapcsolatotok vagy vissza csúsztok a korábbi verembe. Ez az a pillanat, ami eldönti, hogy tényleg akartok-e VÁLTOZNI vagy csak a kiömléshez van erő, azaz a megmutatásához, kik vagytok, hogy vagytok, mi fáj és hogyan, de a kapcsolódás még várat magára. Pedig enélkül nem megy sem az élet, sem az intimitás megélése. Önmagatok felvállalása, őszinte asszertív kommunikálása az egyetlen módja, hogy azt az életet éljétek, annak is a legmagasabb minőségét, amire az élet meghívott titeket.

Munkamánia helyett KAPCSOLÓDJ VISSZA AZ INTIM KAPCSOLATOKBA

Itt térünk vissza a megcsalás utáni párkapcsolat rendezésre. Egyszerűen engedd magad újra szeretni, a másikat tisztelni, a hibáit vagy hiányosságait elfogadni, a tévedéseket vagy baklövéseket megbocsátani, önmagadat és társadat is megölelni!

Hidd el tudom, hogy piszok nehéz, akár hosszú hónapok munkája ez, de bízz bennem! Mindig van gyógyulás, mindig van remény abban, hogy sikerülni fog túllépni az élet korábbi sebzettségén vagy elesett helyzeteiden. Bármilyen furcsa, de szerethető vagy önmagadért ugyanúgy mint a párod: a szépségedért, a jóságodért, sőt elfogadható vagy a tévedéseiddel, az ügyetlen botladozásoddal együtt is.

Azt is tudom, hogy sokszor ez EGYEDÜL NEM MEGY!
Keressetek fel hát párterápiára, és ígérem mindent megteszek, hogy segítsem a változást, ami ÖNAZONOS egészségesebb életet biztosít számotokra!
Várlak Titeket szeretettel!

 

Jelentkezzen be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

15 + 3 =