fbpx

Döbbenten tapasztalom, hogy sokan gondolják tartósnak a szexen keresztül elmélyült párkapcsolatot és házasságot. Nos, a szex tényleg az egyik legfontosabb eleme egy kapcsolatnak, de nem az egyetlen tartó pillére, és ha csak ebbe kapaszkodik két ember köteléke, akkor bizony komoly párkapcsolati konfliktusok fogják jellemezni az együttesüket.

Ahhoz, hogy BOLDOG és HOSSZAN TARTÓ

kapcsolatot működtessetek együtt, 4 tartópillérre lesz szükségetek, amire aztán alapozhatjátok a közös jövőtöket:

 1. bizalom
 2. elköteleződés – intimitás
 3. önismeret
 4. kommunikáció

Bizalom a párkapcsolatban

Tudom, hogy elcsépelt, de a bizalomhoz való viszonyod eldőlt az életed első 2 évében! Ott vannak lerakva azok az alapok, amelyeket cipelsz magaddal a nagyvilágban, s amelyeken keresztül kötöd a kapcsolataidat.

Ha anyu és apu ezt jól csinálta, és mindig a te érzelmi állapotodra és testi igényeidre reagált, akkor te egy nyitott, biztonságosan kötődő ember vagy. Őszinte érdeklődéssel és bizalommal mersz emberi kapcsolatokat létesíteni. Bele mersz menni az önátadásba és közben be is tudod engedni a másik embert a te lényedbe.

Ha ezt az első két évet pont az ellenkezője jellemezte, mert anyu és apu nem volt képes a te dolgaidra figyelni, akkor bizony komoly gondjaid lehetnek minden olyan helyzetben, ahol az emberi kapcsolatok jönnek szóba: iskola, munkahely, család, barátok… stb.

Hordozod magadban a mintát, amit kaptál s tapasztaltál, és mivel ezek negatívak, így bizalmatlan fogsz minden helyzetben.

Ha nagyon súlyosan sérült életed első két éve, az a legsúlyosabb bizalmi törést adta, ezután akár teljesen képtelen leszel emberi kapcsolatokra, s egyáltalán nem leszel képes a másikban megbízni vagy hinni neki.

Az elköteleződés – intimitás

Ha megengeded magadnak, hogy ismerkedj és másokkal, idegenekkel kapcsolatba kerülj, akkor jön a következő lépés, hogy elköteleződj valaki mellett. Itt kimondod, hogy igen, vele szeretnéd megélni a mindennapokat. Ezek nyilván eleinte a rózsaszín ködbe repítenek, és nagyjából semmit nem tudsz magadról, szinte csak a másikat látod. Átitatódsz vele, általa.

Szerencsére ez a szerelem időszak nem tart örökké, hanem egy idő után újra visszakerültök a föld nevű bolygóra, és elkezdtek tapogatózni, a „Hogyan tovább?” – on.

Intimitás a párkapcsolatban

Ezen áll vagy bukik el a legtöbb kapcsolat. Itt vannak a legnagyobb kihívások, hiszen hogy intim viszonyba tudj kerülni a „másikkal”, először magadat kell megnyitni felé. Azt meg bizony nem könnyű.

Nem lehet csak a szépet a jót mutatni magadból. Előbb vagy utóbb, ki fog derülni az is, ami nem annyira kedvező képet ad rólad. S közben ugyanez vonatkozik a párodra, a másik félre is.

Csak akkor lesz életképes egy kapcsolat, ha van benne

 • elköteleződés,
 • érzelmi intimitás
 • szexuális intimitás

IGEN, EBBEN A SORRENDBEN, és nem fordítva!

Hiába szeretnéd velem elhitetni, hogy ez nem így van, abban a szexuális helyzetben, ahol nincs meg az elköteleződés, az érzelmi intimitás, ott nem lesz esélyed megélni a teljesen mély testi intimitást, amit a szex adhat számodra!

Tévhit, hogy mindez fordítva működne!

Ha így lenne, akkor nem lennének párkapcsolati gondok, szexuális problémák, és a meddőség se sújtana ennyi embert!

Önismeret

Ez nem több, minthogy tudod, hogy honnan jöttél, hol tartasz most, és ebből jól kirajzolódik, hogy merre, milyen úton fogod elérni a célodat.

A származási családod, apu és anyu, vagy akik a gondozásodban részt vettek adják az első adag muníciót ehhez. Aztán ahogy ezekkel a megküzdő módozatokkal, lelki kincsekkel a nagyvilágban közlekedsz, adódik mindaz, amit a saját személyes életedben tapasztalsz.

Ritka, hogy az, akinek a származási családja problémás volt, vagy rendezetlen, békében és boldogságban haladjon élete útján. Olyan érzelmi gubancok tudnak keletkezni, amin könnyű hasra esni az élet kihívásainak teljesítésekor.

Nehéz bízni és hinni, ha becsaptak, sőt ha visszaéltek a gyermeki léteddel.
Nehéz nyitottnak maradni a változásokra, ha mindig a bizonytalanság volt részed életedben.
Nehéz az új dolgoknak örülni, ha korábban az mindig rosszat és fájdalmat hozott.

Az önismeret segíti, hogy egyrészt ráláss minderre, és elindítson a gyerekkori sérülések feldolgozásának útján. Aztán ha begyógyulnak a lelki sebeid, akkor jöhet a továbbgondolása és megválaszolása annak, hogy miért is történt mindaz, ami annyi éven át adott nyomorúságos napokat számodra!

Kommunikáció

Annál éretlenebb valaki, minél inkább arra számít, hogy a másik kitalálja minden gondolatát. Lehetetlen annak az elvárásnak megfelelni, hogy a másik a rezdüléseidből találja, ki mire vágysz igazán.

Nagyjából gőze sincs a másiknak, mit szeretnél. Eleinte igyekszik kitalálni, megérteni, és aszerint cselekedni. Aztán mivel sokszor lukra fut, és nem öröm, hanem kudarc lesz az igyekezetének jussa, így szép lassan leszokik erről. Igen ám, de ha ezt a gondolatolvasási horrort elengedi, akkor nem marad más hátra, mint a nagy semmi!

Ehelyett jóval bölcsebb, a nyílt, őszinte érzéseken alapuló kommunikációt és annak színes tárházát alkalmazni.

Itt nincsenek félreértések, nincsenek megbicsaklások, hiszen arról folyik a beszélgetés, ami benned van. Nem kell eltakarnod saját magad, hanem vállalod, ami benned történik. Ezt kimered hangosítani, meg mered fogalmazni, mert tudod, érzed, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy boldogan élj, amíg meg nem halsz.

Persze ehhez kell a fogadó fél is. Hiszen, ha te őszintén megnyílsz a másik előtt, az meg lépten-nyomon visszaél ezzel, akkor máris bajban vagy, de mélyen! Tehát nem mindegy, hogy kivel éled meg mindezt!

Összefoglalva

Ahhoz, hogy te egy stabil és kielégítő kapcsolatban élj a pároddal, kell a

 • bizalom
 • elköteleződés – intimitás
 • önismeret
 • kommunikáció

Ha ezt a négyet megjegyzed, és alkalmazod máris tettél magadért/magatokért valami olyat, amitől boldogabb leszel, mint eddig! Azt is ígérem, hogyha ezeket működtetitek, akkor LESZ SZEX! Igazi, őszinte, mély érzéseken alapuló, elkötelezett és kielégítő SZEX!

Hajrá!

Olvasnál még ebben a témában?
Iratkozz fel itt!