fbpx

Helló!

Ebben a cikkben párkapcsolatról, kezdeményezésről, szexről, és intimitásról lesz szó.
Elolvasásához 6-7 percre van szükséged.

Légy üdvözölve Nálam!

Adott egy csapat negyven körüli vidám ember. Ülnek az asztalnál, ebédelnek. Ha őszinték és nyitottak, akkor tuti, hogy az emberi kapcsolatok, a szerelem, a szex is szóba kerül. Minél mélyebb önismerettel rendelkeznek, annál mélyebb és őszintébb beszélgetés lesz ebből. Ha felületesebbek, akkor marad a sztorizgatós változat. Ez se rossz, bár nem visz tovább se kapcsolatot, se gondolatot, csak mint egy bulvárlap hasábja, figyelemfelkeltő cikke fut át az agyunkon. Valószínű a lélekig el sem ér.

Mondanom sem kell, hogy én az előbbibe tartozom. Megőrülök, amikor felszíni üres csacsogások és sztorik töltik ki a teret. BESZÉLGETNI, helyzetbe önmagam beleengedni, ez a lényeg. Ebből tuti, hogy több lesz, mint egy gyors kaja-duma.

Az elmúlt napok adtak ilyen őszinte beszélgetős csapatot körém, ahol nagyon izgalmas lett a téma:

Ki kezdeményezzen egy kapcsolatban: a nő avagy a férfi?

Ehhez két megtörtént eset:

 1. Elmentem az éjszakába tombolni, fáradt agyat kimosni, testet tánccal átmozgatni, besavanyodott izzadtságot párologtatni. Tele volt a hely szebbnél szebb emberekkel, mosolygással, tánccal, optimista jókedvű tombolással. Dübörgött a zene, hullámzott rá a táncoló tömeg, folyt az ital befelé, ömlött a testpára kifelé… Mindennek én is részese voltam, de közben be – bekapcsoltam a megfigyelő énemet: hogyan köttetnek 2015 pesti éjszakájában a férfi női kapcsolatok?
  Megdöbbenve láttam, hogy az átlagos az volt, ahogy nők egy csoportja külön a férfiak egy csoportjától táncolt, és nem a férfiak kezdeményeztek, hanem a nők. Ők léptek a pasik elé itallal, ők simultak ismeretlenül a férfiakhoz, meglepve ezzel az erősebbik nemet, és szintén a nők léptek a pihenőben oda a pasikhoz a nyitó ismerkedő dumával.
 2. A másik szitu, ahol a csaj konkrétan fogalmazta meg, hogy bizony ő kész bármilyen ágytornára a pasival, ha ő is nyitott erre. Na jó, kicsit finomítva fogalmazott, de egyértelmű volt, hogy az „Épp vásároltam egy nagy „akármit”, és vajon ki fogja ezt felvinni nekem a kocsiból?” kérdés, amihez csatlakozott a haj csavargatása, a szem megrebbentése, a pasi isteni tehetséggel, valamint erővel való felruházása nem szolgál mást, mint azt, hogy a nő egyszerűen bár virágnyelvbe pakolva megfogalmazta: szexelni akarok veled.

A beszélgetésünknek ott az asztalnál az lett a témája, hogy ki kezdeményezzen: a nő vagy a férfi, s azt hogyan is tegye, miről is szóljon?

Nagyjából az alábbi konklúzió született:

 1. a pasik azért nem kezdeményeznek, mert félnek,
 2. tök oké, ha egy nő ezt megteszi, ma ez abszolút bevett szokás,
 3. semmi baj nincs az egyalkalmas vagy egy éjszakás szexszel.
 4. akkor nem lesz fejlődés egy kapcsolatban, ha a férfi vagy a nő fél vagy megijed a szerelem érzésétől.

Döntsd el, milyen minőségű kapcsolatot szeretnél!

Ha csak szexre vágysz minden belefér, amihez az arcodat-nevedet hozzá mered adni. Csakhogy akkor ne is várj többet, s ne gondold, hogy jó kezdet alapja, mert a másik nem biztos, hogy így kezdené el élete legtartósabb párkapcsolatát.

Ha stabil és erős dinamikájú kapcsolatra vágysz, akkor próbálj nőként nő lenni, férfiként pedig férfi: a nő csábít, a férfi hódít, s nem fordítva. Ez jóval lassabb és bensőségesebb folyamat, de megéri, mert van egy időszak, ami nem mindjárt a „jó vagyok-e a másiknak az ágyban?”-ról szól, hanem a megismerkedés varázsáról!

TE HOGYAN KAPCSOLÓDSZ MÁSOKHOZ?

Ahhoz, hogy be tudd lőni, milyen szakaszokon ismerkedhetsz új pároddal, íme egy kapcsolati mélyüléshez használható kisOKOS, amit a pszichológia tranzakcióanalítikus irányától veszek kölcsön:

 1. Visszahúzódó vagy
  A legalacsonyabb szint. Semmiféle kapcsolatot nem kötsz másokkal. Tevékenységeid embermentesek, és egyben érzelemmentesek is.
 2. Rituálisan kapcsolódsz
  Ismerkedsz, bemutatkozol, és erre kapsz választ a másiktól.
  Névnapra, születésnapra felköszöntöd a másikat, vagy ő téged, de semmi több.
 3. Időtöltő módjára
  Egy helyiségben vagy a másikkal, de nem figyelsz rá egyáltalán: külön olvastok, külön chateltek. ez eddig teljesen okés autonóm viselkedés. A lényeg, hogy az élményt nem tudjátok megosztanu egymással, marad a magadban maradása az új élményeidnek.
 4. Közösen aktív tevékenységben vagytok
  Együtt cselekszetek, együtt gondolkodtok valamin. Megbeszélitek, együtt élitek át a valamit. Ez lehet szakmai, baráti, párkapcsolati helyzet.
 5. Játszmák szintje
  Már van bátran érzelmi beleadod magad, de vagy te vagy a másik ezt egy múltbeli emlék alapján eltorzítva értelmezi, és nem rád reagál, hanem az emlék alapján.
  „- Helló, drágám! Van itthon kenyér?
  – Miért pont engem kérdezel? Nekem kell itt mindenre figyelnem?”
  Itt van egy érzelmi kapcsolódás már, kötődés, de valamilyen korábbi élmény bezavar, így nehéz a jelenben elhangzottakra válaszolni, mert a múltba való belecsúszás elhomályosítja a kapcsolatot. Valami zavar van a kapcsolatban, ami kettőtök között folyamatosan gátat emel, és nem történik meg az őszinte vágyak, érzelmek, szükségletek kifejezése, vagy azok elfogadása.
 6. Intimitás
  Megéled, megmutatod, kifejezed azt, ami benned van. A másik ezt elfogadja, befogadja. Nincs hatalomgyakorlás, nincs manipulálás, és a kontrollt minden fél önmagán gyakorolja, nem a másikon.

Milyen kapcsolatot szeretnél a vágyott kedvessel?

A békés lélek titka, hogy a helyén kezeld életed eseményeit. Ha pl. az időtöltés szintjéről mész bele szexuális kalandba, akkor kevésbé valószínű, hogy a mély intimitást meg tudod élni. Persze nem kizárt, de ehhez sok kapcsolódás, őszinte beszélgetés, bizalom, nyitottság szükséges, tehát minőségi időtöltés. Itt a megnyílás, a befogadás, az elfogadás jön létre.

Ha rendszeresen egy alkalmas kalandokba keveredsz, de közben egy stabil és tartós kapcsolatra vágynál, akkor csak kezdd el figyelni, hogy milyen kapcsolati szintről indultatok? Nem ugyanaz lesz a szex eredménye, megélése, a kapcsolat minősége, ha csak „időtöltős” vagy „közös aktív tevékenykedős” kapcsolatban vagytok.

Ki kezdeményezzen az intim kapcsolatért?

Bárki bármit mond, a gyümölcsöző, stabil kapcsolat titka nem több, minthogy rend van benne. Mivel férfiak és nők vagyunk, így különböző módokon működünk. Tudom, nagy ma ebben a keszekuszaság, mégis hiszem, ha megadjuk magunknak a saját nemünkhöz tartozó és évmilliók óta belénk kódolt alapműködést, akkor az már egy jó kapcsolat kezdetet lehet. A nő a csábító és a befogadó, a férfi a hódító és behatoló.

Elhiszem, hogy ezt nehéz kivárni és jól megélni, de ha kipróbálod, talán olyan tapasztalattal gazdagodsz, amiből még mélyebben ismered meg önmagad, a környezeted és a világodat.

Összefoglalva, döntsd el, mihez kezdenél az életeddel, és az alapján működj emberi kapcsolataidban. Amit adsz, azt kapod vissza, amit üzensz viselkedéssel, arra találsz partnert. Rajtad áll, tőled függ, milyen életet szeretnél élni! A lényeg, hogy légy maximálisan őszinte egyrészt önmagadhoz, másrészt a külvilághoz. Hidd el, ha ezt teszed, akkor nem lesz érthetetlen szituáció, önmarcangolás, szorongás. A valóságot fogod látni és megélni.

Ha most elkeseredtél, és azt gondolod, hogy nincs esélyed a másik nemnél, mert a férfiak félnek már kezdeményezni, a nők meg nem bírják a férfiakat kivárni, akkor iratkozz fel erre a mini tanfolyamra, amiből meg tudod, mi tévő legyél, ha megtalál a A Nagybetűs Félelem: Soha nem találom meg az igazit, örökre egyedül maradok.

Lehetsz férfi vagy nő, a rendszeresen érkező leveleimből megtudhatod, hogyan találj életed párjára!