fbpx

Ismerős e helyzet?

„50 éves férfi vagyok, szeretem a feleségem, idén 20 éve vagyunk házasok és van két gyerekünk is . Az utóbbi években egyre ritkábban szeretkeztünk a feleségemmel. Szeretnénk ismét szeretkezni, de nehezen „indulunk be”, sőt ha el is kezdjük egyikünk sem jut el a csúcsra, talán azért mert közben elvesztem a vágyamat. Nincs merevedési gondom, szoktam maszturbálni is, de egyedül. Szeretném ha több libidóm lenne. Melyik potencianövelőt használjam?”

Ilyen kérdéseket gyakran kapok a honlapomon keresztül vagy szakértői oldalaimra. Ebben a levélben sok olyan gond szólal meg, ami hosszú ideje élő kapcsolatokban gyakran fordul elő. A ritka szeretkezés, amit nem kívánnak már egyikük sem, az orgazmus hiánya, s a testi kielégítetlenségen túl a lelki kielégülés elmaradása is ide sorolható.

Óriási tévhit, hogy valamilyen potencianövelő szer fogja a problémát kezelni, sőt. Praxisomban azt tapasztalom, hogy sokkal inkább a pár közötti szakadékot inkább mélyíti, ha így próbál bármelyik fél az élvezetért küzdeni.

Mit lehet tenni?

Gyógyszer helyett érdemes inkább induljon el egy érzelmi patikába elindulni:

Kérem próbálják meg, hogy ne gyógyszerekhez nyúljon bármelyikük, hanem a párkapcsolatához. Ami a fentebbi levélben megfogalmazódik, az nagyon gyakori! A kapcsolatok és benne a férfi és a nő is megfáradnak, kihűlnek. Ilyenkor az első lépés, hogy felmérik, milyen távolságra vannak a „szerelmi kályhától”. Érdemes realizálni, pl. időgrafikonon rajzot készíteni. A következő lépés, hogy felidézik a kezdeti eseményeket, amikor még égett a vágy. Ez lesz az érzelmi kályhához a legközelebb.

Minden olyan eseményt meg kellene vizsgálni, ami egy-egy lépéssel távolította Önöket ettől a ponttól. 18 év alatt számtalan félreértett vagy szándékos, kimondott vagy elhallgatott probléma és gond gyűlik össze. Először ezeket kellene egy csendesebb. meghitt, őszinte időszakban átbeszélni. Amíg ez nincs rendben, amíg nem tudnak érdemben a szextől nem független, de nem csak arról szóló, intim, érzelmi dolgokról megnyílni egymásnak, addig ne várják, hogy a testük vággyal jelezzen. Minden párkapcsolati esemény az érzelmeken indul el, és ott fejeződik be, ezt lehetetlen gyógyszerekkel folyamatos pozitív irányba terelni – és azt is gondolom, hogy ez csak további méreg lenne párkapcsolatukban….

Ehhez a saját személyükből kiinduló, belső érzelmi motorból induló tetteknek kell felépülnie. Olyan ez, mintha a kályhába a parázsló tűzre, egy-egy fahasábot helyeznek, és hagyják, hogy lángra lobbanjon. A fahasábok az egymás felé megnyíló tettek, a tűz pedig az, ami vonzza Önöket, hogy melegedjenek mellette, azaz szexuálisan átéljék egymás lényét! Az első fahasáb az lehetne, hogy írnak egy pár soros őszinte levelet egymásnak, talán pont olyat, melyet fent idéztem, s amiket kétségbeesett pároktól kapok rendszeresen. Ezt a levelét mutassák meg egymásnak, mert ebből talán eljut, hogy érezzék, milyen fontosak egymás számára.

Tudom, hogy ez nem könnyű, és sokszor látom, hogy nehéz önmaguk erejéből egyről a kettőre jutni. Ilyenkor mindig segíthet a párterápia vagy páros konzultáció, ahol feltárhatók a problémák gyökerei, és egy új életforma alapjai is lerakhatók, hogy egészségesebb érzelmi közegbe kerüljenek.

Nagyon sok erőt, és kitartást kívánok!

Van megoldás a problémára!

Jelentkezzen be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

13 + 6 =