fbpx

A válásterápia párterápia?
Hogyan segít a válásterápia?
Miben nyújt segítséget a válásterápia?
Kinek ad segítséget a válásterápia?

Ákos egyedül jött terápiába.
Nagyon letaglózta és mélyen sújtotta, hogy felesége egy este a szemébe nézett, majd határozott hangon kimondta:

„ELVÁLOK TŐLED!”

Ákos semmit nem értett ebből.
Ő eddig a pontig azt gondolta, hogy tökéletes kapcsolatban él feleségével és három közös gyermekükkel. Úgy érezte minden a legnagyobb rendben van.
Harmóniát, rendezettséget és békét élt meg családjában. Számára teljesen értelmezhetetlen volt, amit felesége mondott.

Az első sokk után a gyomra görcsét érzékelte, és páni félelem kúszott fel torkába. Izmai megfeszültek, szíve kalapált, agya pedig azt dübörögte: NEM, NEM, NEM AKAROK ELVÁLNI!

Hozzám is azért jött, hogy segítséget adjak neki, mit tegyen, hogy feleségét lebeszélje a válásról?

Én mindenképp párterápiát szerettem volna, amit Ákos elfogadott, így megegyeztünk, hogy három alkalommal találkozhatunk felesége nélkül. Óráink célja pedig nem volt más, kidolgozni azt a tervet, amivel felesége behozható egy lehetséges párterápiába. Igenám, de szinte azonnal kiderült, hogy a „párterápia” említésétől felesége teljesen elzárkózott.

Ő válni akart.

Ákos házasságban maradni.

Úgy tűnt két külön véleményen vannak, hiszen azt gondolták hogy ez két külön dolog. Ez érthető, hiszen nem ismert fogalmakról van szó. Én a mai napig meglepődöm, ha visszakérdeznek:

„Te, Viki! Mi az a párterápia?”

Bevallom, engem ez sokkolni szokott, és ha nagyon felkészületlenül ér, akkor képes vagyok mekegve válaszba kezdeni. Az segített Ákosék megértésében, hogy a VÁLÁSTERÁPIA még szinte semennyire nem ismert fogalom. Így aki, kimenne a kapcsolatból, az megörülhet: „De jó, a válásban segít!”, míg a házasságban maradó a párterápia említésétől érzi jól magát: „De jó, van remény az együtt maradáshoz!”

Ákos is és felesége is A VÁLÁSTERÁPIÁT, azaz az eddigi kapcsolat megértésén dolgozó PÁRTERÁPIÁT, mint két külön fogalmat értelmeztek, pedig ez a két dolog nagyon is összefüggő fogalom!

A feleséget csak Ákos közvetítésén keresztül értem el, s ezt a közvetítést tovább nehezítette, hogy a feleség azonnal PÁRTERÁPIÁT elutasította. Mikor a VÁLÁSTERÁPIA „üzenetével” próbáltam a feleséget behozni a párterápiába, akkor pedig Ákos kezdett hangos tiltakozásba, hiszen ő hallani sem akart a „válásról”.

Míg feleségének a PÁRTERÁPIA egyet jelentett azzal, hogy ők ketten minden áron együtt kell maradjanak, addig Ákosnak a VÁLÁSTERÁPIA azt üzente, hogyha ketten jönnek, akkor a váláson fognak dolgozni.

Érdekes „táncot jártak”. A feleség egyre messzebb akart menni Ákostól, aki pedig egyre nagyobb tempóban rohant felesége után. Ezt érzékelve még gyorsabban távolodott férjéről a feleség, így aztán végtelen lelki fogócskába és egyre nagyobb feszültségbe keverték magukat.

MI IS AZ A VÁLÁSTERÁPIA?

A VÁLÁSTERÁPIA A PÁRTERÁPIA EGY FORMÁJA

Azon pároknak nyújt segítséget, ahol az egyik fél a válást vagy különélést szorgalmazza, míg a másik fél egyáltalán nem tudja ezt elfogadni. Nem tud a pár közö, jövőre vonatkozó terápiás célt meghatározni, hiszen, mint Ákosék is, csupán egy érzelmi fogócskáig jutnak el. Ez veszélyes, mert egész hosszú időre tudja a kapcsolatot egy mereven működő, változatlan, feszültséggel teli légkörrel feltölteni, ami egyrészt egészségromboló, másrészt az élettől, ill. a szabadság és döntésképesség élményétől veszi el az időt és energiát.

Ebbe a kapcsolati dinamikába tud változást hozó és energiákat pozitív irányba mozgósító erőket hozni a válásterápia.

HOGYAN SEGÍT A VÁLÁSTERÁPIA?

Ez mindig meghatározott számú ülést, azaz párterápiás találkozást jelent.

Azt a célt tűzi ki, hogy a pár a biztonságot adó és egyben mélyen bizalmas légkörben ránézzen:

  • Hogyan és mi módon jutott el ebbe a helyzetbe?
  • Mik előzték meg a krízist, és mik voltak azon mozzanatok, amik az egyik felet a válás felé sodorták?
  • Arra is lehetőség van, hogy a válni nem akaró fél felmérje, mi tartja őt egy ilyen feszültséggel és frusztrációval teli helyzetben?
  • Vajon mitől érték számára ez, és mitől ad számára ez a méltatlen helyzet akár biztonságot?
  • Mi lehet az oka, hogy ez mindkét fél számára akár hosszú éveken át élhető?
  • Mi lenne a megoldás erre a krízisre?

MI A CÉLJA A VÁLÁSTERÁPIÁNAK?

A válásterápia célja, hogy a bemerevedett és semerre nem mozduló kapcsolatot átbillentse egy mozgó, működő irányba. Nem jelöli ki, hogy merre mozduljanak a pár tagjai, hanem megadja azt a lehetőséget, hogy kiformálódjon a következő lépés. Ebből adódik, hogy akár együtt maradás és akár külön válás is lehet a vége.

A válásterápia rálátást ad a benne élők helyzetére, és érzelmileg segít megmozdulni, elindulni. Ha az érzelmek működhetnek, akkor a kapcsolat is elkezd élni újra és elindulni egy irányba, ami élhetőbb mindkét fél számára, mint a nem mozdulás, stagnálás. Nem úszható meg a fájdalom, a dühösség és csalódottság érzése.

Hiszen senki nem kezd azért komoly kapcsolatba, hogy krízisbe kerüljön, vagy elváljon. A kapcsolat kezdetén többnyire „örök életre és még két napra” szerződünk. Aztán a gondok ezeket a mély vágyakat felülírják, és kinek így kinek úgy, de elromlanak a kapcsolatok. Minden kapcsolat kerül krízisbe, és nincs olyan, hogy „örök boldogság”: Ami változatossá teszi a párkapcsolatok, házasságot világát, hogy ki hogyan oldja meg az elé kerülő gondokat. Minden párnak egyedi a megoldási módozata a párkapcsolati krízisekre.

S mivel nem lehet egy autót egyszerre vezetni és szervizelni is, így értelemszerűen a felmerülő gondokat, amik a kapcsolat „vezetése” közben jelentkeznek, sokszor nehéz a házasságon belül rendezni. A válásterápia a szervizt biztosítja addig a pontig, ahol meghozható a döntés:

VÁLNI vagy NEM VÁLNI? – ez itt a kérdés

Innen is van tovább út. Ha a pár házasságban és együtt marad, akkor mélyen átdolgozható mindaz, ami ebben a kapcsolati krízisben kialakult. Nem véletlen kerül senki ezekbe a helyzetekbe, Mindnek van egy kapcsolati értéke, amit ha sikerül megtalálni, szoros kapocs lehet életünk végéig.

Ha pedig a válás a megoldás a kapcsolat helyzetére, akkor érdemes méltón és tisztességesen befejezni azt. Minden napunk az életben egy olyan érték, amit visszamenőleg befeketíteni, és a kapcsolat egészét szemétre dobni, óriási trauma lehet. Válni nehéz,nagyon nehéz. Még nehezebb azonban ezt úgy csinálni, hogy életünk végéig maradjon meg a benne élőknek az egyéni értéke, és a kapcsolat egészének egy értéke. Pedig ez a legfontosabb egy kapcsolat utolsó pillanatában.