fbpx

Válás a szerető miatt?

Ugyan már!

A házasságok igen nagy száma végződik válással. A „nem lepapírozott párkapcsolatok” esetében még magasabb ez az arány. Sokszor a látható vagy kimondott indok: szerető van a láthatáron. Pedig egy szerető még nem ok a válásra, szakításra…

Nyugodt unalommal ültél a gép elé. Gondoltad kikeresed azt, ami eszedbe jutott. Ám egyszer csak egy villogó kis ikon felhívta figyelmed arra, hogy olvasatlan üzenet kér figyelmet tőled. Automatikusan kattintottál oda. észre sem vetted, szinte „véletlenül” történt minden, s mire tudatosult agyad központjában, hogy ez nem a te levelező ládád, nem a te email fiókod, már mindent tudsz:

SZERETŐJE VAN A PÁRODNAK

Megdermedsz. Érzed az agyadban, ahogy lüktet a vér. Szíved hevesen dobog, kapkodod a levegőt. Sokkol a hír, pedig valahol már rég tudtad mindezt, nem véletlen lested párod éjjel-nappal. Ez a sokk hirtelen átfordul haragba, pusztító dühösségbe. Legszívesebben kikaparnád a „harmadik” szemét, megtépnéd, felöklelnéd, de aztán megállsz egy pillanatra.

Nagyon nyomorult pillanat ez. Valahol sejtetted, de szeretted volna megúszni a TUDÁST erről. Jó volt kicsit homokba dugni a fejed, és nem észre venni. Ezzel védted magad, hogy ne szembesülj a valósággal:

A PÁRKAPCSOLATODBAN GONDOK VANNAK – nem a szerető a gond!

A szerető soha nem oka egy válásnak, egy házassági problémának, párkapcsolati krízisnek. NEM! A SZERETŐ csupán megmutatja, hogy már régen szétnyílt a kapcsolatotok intimitása, és besétálhatott rajta valaki, akinek ez a szerep lett kiosztva. Ő se véletlen kapja ám ezt. Erről majd később írok, mert érdekes, hogy miért lesz valaki akár egymás után harmadik egy kapcsolatban.

Ha beköszönt a szerető, KÉT ÚT VAN ELŐTTED

 1. Titokban tartod párod előtt, hogy lebukott, és megvárod, amíg ő áll elő vagy sem a történettel. Ez is hoz további utakat: vagy kifullad ez a szerető, és vége szakad a kalandnak. Vagy megmarad és kiüt téged a helyedből, lecserélnek. Legvégül pedig hosszú évekre maradtok egy mindhármótokat megalázó és megtépázó háromszögben.
 2. Számon kéred a párodtól, hogy mi a frász van? Hogy történhetett ez, és különben is, mit képzel ő? Ha kevésbé harcias a működésed, akkor nyilván óvatos és puhatolózó beszélgetést kezdeményezel.

NEM VÉLETLEN, HOGY MEGTUDTAD EZT!

Akkor feszültség van a szeretősditől a „vétkes” félben, és annyira szeretne ettől megkönnyebbülni, hogy tudattalanul, önmagának megkönnyebbülést adva hagyja nyitva a leveleit, remélve, hogy felszabadul némileg, ha kiadhatja titkát feléd.

Két legyet üt egy csapásra, ezzel:

 1. Mostantól nyitott az élete, nem kell feszülten titkolóznia.
 2. Elkezdhettek kommunikálni nyíltan és őszintén erről a dologról.

HOGYAN BESZÉLJETEK ERRŐL A DOLOGRÓL?

Nyíltan és őszintén, vádaktól és megbántásoktól mentesen. Nyilván ez a legnehezebb. Mivel Téged megcsaltak, így tele vagy dühvel, haraggal, bántással. Emellett az önbecsülésed, és ezzel az önbizalmad is megtépázva száll a ringbe veled együtt. Nehéz ebben az állapotban, érzelmi lavináktól mentesen megélni azt, hogy beszélgetsz a pároddal a „Hogyan tovább?”-ról. (Mert lehet ám újrakezdés is)

Mégis azt mondom, szedjétek elő a még megmaradt empátiátokat, s próbáljatok nyitott szívvel, de nem a romboló dühösséggel beszélgetni!

 1. Üljetek egymással szembe, hogy lássátok egymást jól!
 2. Egyszerre csak egyikőtök beszélhet, és csak arra válaszoljon, ami kérdés elhangzott (VÁDASKODÁS nélkül).
 3. Minden mondat egyes szám első személyben fogalmazódjon meg: Én azt érzem, hogy… Én azt gondolom, hogy… Nekem ez azt okozta, hogy…
 4. Próbáljátok meg felfejteni ennek a kialakult helyzetnek az egész folyamatát, jussatok el a gyökeréig: hol, mikor, mi indította el a lavinát, mi volt az, ami a kikacsintást elindította, és a szeretőt behozta?
 5. Egy nap max. 15-20 perc legyen ez a téma, ennyire intenzív beszélgetést eleinte nem bírtok ki hosszabban, és ez az idő véd attól is, hogy a szavaitokkal szétüssétek egymást még jobban.
 6. Amit hallottatok a másiktól, azt KÖSZÖNJÉTEK MEG EGYMÁSNAK! Igen, jól olvasod! Te is, aki vérig vagy sértve, köszönd meg annak a szemét alaknak, akinek most a párodat tartod azt, hogy őszintén elmondta, ami a lelkében, érzéseiben, fejében van! Tudom, hogy te vasvillával szurkálnád, tudom, hogy élőként a tűzbe dobnád, mégis ahhoz, hogy elinduljon a kapcsolatotok valamerre, kell ez is.
 7. Nyugodtan vezessetek külön-külön naplót a hallottakról, és hagyjátok, hogy elinduljon bennetek mindaz, amit megtaláltatok.
 8. Másnap újra folytassátok ezt a gubancfelgombolyító és mindent tisztázó beszélgetést, hogy kigyertek ebből a párkapcsolati krízisből!

Mindez segít, hogy ne merevedjetek bele ebbe a MEGCSALT VAGYOK játszmába, amiből garantálom, hogy mindketten csak vesztesen tudtok kikerülni. Jó ha tudod, ahhoz hogy SZERETŐJE LEGYEN A PÁRODNAK, mindkettőtökre szükség volt, azaz MINDKETTEN felelősek vagytok érte!

S ha ezt ketten rontottátok el, akkor csak ketten tudjátok rendbe is hozni!

Nehezen megy ez nektek?

El se tudod képzelni, hogyan beszélgessetek?

Két dolgot tehettek:

 1. Azonnal bejelentkeztek egy párterápiás konzultációsorozatra, ahol garantálom nektek, hogy jobban és hitelesebben fogjátok látni ezt az egész helyzetet és benne a párkapcsolatotokat.
 2. Iratkozz fel a párkapcsolati témájú leveleimre, és minden héten elküldöm az aktuális cikkeimet, párterápiás, párkapcsolatot javító ötleteimet Neked!