fbpx

Hogyan tervezd újra a megcsalásban összeomlott párkapcsolatodat?

Mi sem egyszerűbb, íme kövesd a „titkom”:

  1. lassan
  2. tudatosan
  3. sok-sok érzelmi erőforrást megmozgatva

Nyugi, nem maradsz homályban!
Nézzük részletesen!

Fogadd el, hogy lassú lesz az újratervezés!

Azt gondolod, hogy a bombát, ami szétrobbantott a házasságotokat, a szerető okozta?
Azt gondolod, az a „büdös ribanc” vagy az a „rohadt állat” tehet arról, hogy megcsalt a párod?
Azt gondolod, hogy a titkolózás tépte szét a biztonsági hálót alattad?

Igen, ezek mind érthetők: szétrobbantatok, ezért haragos vagy, és bizalmatlan. Ez nem kérdéses, hiszen árulás történt, ami lelked mélyéig hatoló fájdalmat hagyott örökül. Kezdetben ez a három főérzés a társad: HARAG, FÁJDALOM és BIZALMATLANSÁG.

De ez csak a felszín, amit a megcsalás ténye tart életben. Ez alatt azonban nagyon sok minden lakik.

Ott vannak azok a párkapcsolati történések, amik miatt bejöhetett a házasságotokba a harmadik. A megcsalás soha nem egyszemélyes történet. A párkapcsolathoz minimum ketten kelletek. Így bár tiltakozhatsz, de a megcsalás előszobájába is ketten léptetek be. Valami történt vagy épp nem történt meg, és ez hozta be azt, hogy a ti életetekbe is beköszöntött a krízis, amit ott akkor az „előszobában” nem vettetek észre. Sodródtatok a kapcsolat szétváló ívén, és csak a szerető személye tudta ezt veletek felismertetni.

Ennek a folyamatnak a megértéséhez, az egész kapcsolatotok kibontásához rengeteg idő kell. Nem megy gyorsan, csak nagyon lassan.

Eleve, amíg csak a harag hoz köztetek csatát, nem is lehet kibogozni mi történt.
Először is kell egy nyugvó pont, egy minimális biztos alap, amiben elköteleződtök a kapcsolat újratervezésében. Ha ez meg van, csak is ezután lehet kibontani azokat a sokszor egészen apró eseményeket, amin aztán elhasalt a kapcsolatotok.

Az újratervezéshez tudatosság szükséges

Amikor az érzések már kezdenek kézben tarthatóvá válni, akkor egyre több párkapcsolati dologra lehet őszintén ránézni. Ebben a szakaszban lelhetők fel a tévedések, figyelmetlenségek, sérelmek, gondok-bajok. A fókusz a kapcsolati sérüléseken van, amik mentén érhető meg, hogy milyen események segítették be a szeretőt a kapcsolatba. Ezeket fellelve lehet kidolgozni azt a stratégiát, ami megvéd a jövőben egy újabb krízistől. 

Ez a szakasz sok-sok meglepetést tartogat, és nem csak arról a félről szól, aki csalt. Mint előbb írtam KETTEN KELLETEK a harmadik felbukkanásához. Ti ketten éltetek olyan kapcsolatot, amiben mindkettőtök sérelme hozzájárult a krízishez. Mivel nem volt eszközötök vagy erőforrásotok arra, hogy ezeket azonnal rendezzétek, így ezek távolságot teremtő ékként fúródtak közétek. Ha ezeket elmozdítjátok az bizony nagy fájdalmakat hoz. Sírás és keserűség lehet társatok, ami lehet ijesztő, és hozhat csüggedést. Ezek kibírásához kell a tudatosság: nem szaladhattok el ettől az időszaktól, mert ha ezt tennétek, akkor nem dolgoznátok át a párkapcsolati válságot.
Maradna ez is egy ék, méghozzá óriási ék köztetek.
Mit lehet tenni?

Érzelmi erőforrásokat kell megmozgatni

Engedjétek érezni, azt ami jön! Ne hadakozzatok ellene, és ne forduljatok el tőle!
Ha fáj a lelked, sírj!
Ha dühös vagy, keress olyan helyzeteket, ami felé kicsatornázhatod a feszültségeidet!
Ha bánatos vagy, írj belőle naplót!

Fogalmazd meg gondolataidat, hogy lásd az érzések nem csak magukban lógó csökevények, hanem sok-sok tartalommal átszőtt élményeid.

A legnehezebb talán a bizalmatlanságot csendesíteni. Nagyon hosszú idő, és nagyon kemény munka megengedni magadnak, hogy újra bízz abban, aki lerombolta a párkapcsolatodba vetett hitedet és bizalmadat.
Kérlek, ne is erőltesse egyikőtök se, mert minden erőszak dühöt és csalódást szül.
Az pedig épp van bennetek bőben a krízis okán.
Nem kell tetézni a bajt!

Képzeld el, hogy a házasságotok egy ház!

A megcsalás lerombolt valamennyit ebből a házból, akár az egészet porrá zúzhatta. Mit teszel, ha a házad megrongálódott? Felméred a károkat, megnézed, mi az, ami még hasznosítható, s mi az, ami az örök enyészetévé válik. De azt is eltakarítod, ugye? Nem hagyod parlagon heverni, mert egyfolytában elbuknál benne. Ha meg van, hogy mi maradt a házból, akkor beszerzed azokat a dolgokat, amik az új ház felépítéséhez még kellenek. S ha mindez meg van, jöhet az építkezés része, aminek egy fő mozzanata van: biztonságosan lehessen benne élni. Jól záródjanak a nyílászárók, masszív tartószerkezete legyen, és bajokat előre jelző riasztó rendszere.
Ha elkészül ez az új ház, akkor jöhet a csinosítgatás, szépítgetés kívülről-belülről.
A legvége csupán a beköltözés, amiben újra kell tanulni, hogy mi hol van, és ki lehet alakítani a nyugodt életet.

A megcsalás utáni újrakezdés is ilyen lassú és fáradságos folyamat.

Kihagyhatjátok, és élhettek úgy, mintha semmi nem történt volna.

Aztán majd évek múlva úgyis beomlik valahol a kapcsolat. Pont mint az a ház, amit a romokra akarnak építeni. Nem lesz sem teherbíró sem biztonságot adó, sem komfortos. A bajokat pedig nem lehet majd jelezni, mert a riasztórendszer már korábban se működött.

A másik változat, ha csak a riasztó marad életben. Ekkor minden történést bejelez, és nem lehet tudni, hogy az valójában a bajt jelezte vagy épp ellenkezőleg, a nyugalmat riadózta tele…..

Összefoglalva:

PÁRKAPCSOLATI ÚJRATERVEZÉSNEK 3 titka van:

  1. lassan
  2. tudatosan
  3. sok-sok érzelmi erőfeszítéssel

Ketten nem boldogultok vele?

Gyertek hozzám párterápiába, és én segítek nektek a romtalanításban!

Jelentkezzen be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

1 + 13 =