fbpx

Igen, megtetted.
Megcsaltad a párod.
Tanakodtál hetekig, hogy bevalljad vagy eltitkoljad.
Megélted, hogy a titkolózás elnémít, és emiatt eltávolít kettőtöket egymástól.

Úgy döntöttél, nem maradhat kettőtök között ekkora szakadék, így bevallottad hűtlenségedet

Azt gondoltad ettől kisimulnak a dolgok benned, majd köztetek.
Remélted a nyugalmat, bíztál a kiegyensúlyozottságban.
Láttad lelki szemeid előtt, hogy minden úgy lesz, mint régen, a félrelépés előtti életedben.

Szeretnéd helyrehozni ezt a vétkedet, de sajnos nem úgy alakul a párkapcsolatod, ahogy gondoltad

Remélted, hogy gyorsan elrendezitek ezt pároddal. Volt egy víziód: te bevallod, ő meghallgat, te elismered, hogy vétkeztél, te bocsánatot kérsz, ő feloldoz….
És boldogan éltek, míg meg nem haltok.
Minderre adtál egy napot, jó egy hetet, max. egy hónapot.
Álmodba se gondoltad volna, hogy a megcsalásod még egy év múlva is vita tárgya lesz.
Próbálkoztál szép szóval, virággal, ékszerrel és wellness-szel….

Könyörögsz, hogy bocsásson meg párod, mégse találtok újra egymásra

Szidod magad reggel, bűnhődsz délben, és vezekelsz este. De nem mész ezzel semmire.
Beindult egy véget nem érő lavina lelkedben: bántod magad és szidod magad halkan és hangosan is.
Mindezt a párodnak is átadod. Téped a szád, hogy igaza van, te egy rohadt alak vagy!
Elviseled, ha dühös rád, ha kiabál, de végül sírva őrjöngtök mindketten.
Összes erőtök arra megy el, hogy ebben a zilált, fájóan dühös és viharos kapcsolati szakaszban maradjon valamennyi meghitt érzelmi szál, ami megtart titeket a végtelenbe tartó zuhanástól. Féltek a szakítástól, de már féltek a közelségtől is. Nem is tudni mi lenne gyászosabb, ha örökre vége a házasságotoknak vagy ha örökre ilyen minőségű marad a kapcsolatotok érzelmi élete.

Ezen a ponton érkeztek meg hozzám, és jöttök párterápiába

Elmesélitek, hogy mi hozott titeket hozzám, ki csalt, hogyan, és meddig.
Feltérképezzük az erőforrásaitokat, mibe kapaszkodhattok.
Megnézzük, hogy meddig kell visszabontani a kapcsolati építményeteket, és hol van már az a biztonságos szint, amire újra építhetitek a bizalommal teli kapcsolatotokat.
Ám mielőtt ehhez eljutunk,

Meg kell küzdenetek a megcsalás démonával is

Ez tudom, hogy ijesztő, hiszen épp azért jöttetek párterápiába, mert az egész életetek e démon kezében van. Azt reméltétek, hogy a párterápia elsimítja köztetek az ellentéteket. Nagy általánosságban ez igaz, de ehhez a ti közreműködő munkátok is szükséges.
Úgy képzeljétek el, mint az aknamentesítést a háborúk után. Be kell menjetek a harci mezőtökre, és fel kell kutatni az összes eddig elhelyezett robbanásra váró aknabombát. Ha meg vannak, meg kell találni, hogyan lehet hatástalanítani a bombákat. Eddig úgy működtetek, hogy aki csalt, ő lerakta az ÖNHIBÁZTATÓ BOMBÁT. Erre pedig azonnal ráléptetek hol együtt hol külön-külön, amint elindult a megcsalás kettőtök közötti feldolgozása. Ez azonban nem a megoldást hozta, hanem a széttépettséget, fájdalmat, keserűséget.

Párterápiában már nem ketten bolyongtok a háborús veszélyzónában reszketve a szétrobbanás okozta fájdalmas sebektől. Már ott vagyok én is, aki hallgatva titeket készítek egy képzeletbeli térképet arról, hol és mennyi bombát hagytatok hátra magatok mögött. Amint bementek a bombával terhelt mezőtökre, én ott vagyok veletek. Segítek nektek, hogy minden bombát csak is védőruhában közelítsetek meg. Eszközöket keresek veletek együtt, mivel hogyan lehet hatástalanítani a bombákat, hogy azok ne robbanjanak, hanem elemeire szedve megismertek legyenek. Hasznosítjuk, átdolgozzuk az élményeiteket, és eközben a kapcsolati mezőtök megtisztul. Leszereljük a „Ne menj be! Veszélyzóna! Robban!” tiltó táblákat, és pihentető madárcsicsergős tájjá alakítjuk kapcsolatotok terepét.

Ha nagyon erősen hibáztatod magad, mert megcsaltad a párodat vagy a párod „üt-vág”, mert te ezt megtetted, és te mélyen hajbókolva elismered ezt, és bántod magad ahogy lehet, akkor párterápiában mélyére megyünk annak, hogy miért van ekkora bűntudatot, ha csalátál. Kipucoljuk, hogy leszel egy személyben felelős a kapcsolati törésért.
A legfontosabb ARANYSZABÁLY ugyanis, hogy 

Megcsalásért a házaspár mindkét résztvevője felelős

méghozzá 100-100%-ban. Ezen lehet vitatkozni, hogy akkor ez inkább 50-50, de higgyétek el, ez nem egyszemélyes buli, így nem az fog segíteni, hogy van egy elszenvedő szegény megcsalt kisemmizett résztvevő, és van a bűnös félrelépő, aki csalt és ezért a keresztet hátán hurcolva, kampós-horgos ostorral hátát csapkodva bűnhődik tettéért.
Nem és nem!
Ez nem segít!

Párterápiában megkeressük ki miért felelős, hol volt és hol nem volt jelen a kapcsolatban a megcsalást megelőző időszakban.
A problémák tematizálásán túl azonban a legnagyobb kihívás ebben a vészterhes állapotban, hogy fejlődjön az empátiátok a másik iránt.

Mindketten át kell érezzétek a másik élményeit, hogy teljesen átdolgozzátok a megcsalás élményét

Igen, jól olvasod!
A megcsalt félnek az a kihívása, hogy félre tegye sértettségét, kisemmizettségét és átélje, átérezze, hogyan volt párja a megcsalás előtti időszakban.
A félrelépőnek pedig az a feladata, hogy a saját magát terhelő vádak alól kilépjen és átélje azt, ami párjában zajlik annak kapcsán, hogy visszaélt a bizalmával.
Ezen közben azon dolgozunk, hogyan lehet ebben a régióban a másik bocsánatát kérni, a feloldozást így elérni.
Ha ez a kettő megtörténik, akkor lesz egy érzelmi alap, ami segít bennetek egymás felé navigálni a továbbiakban.

Összefoglalva

Ami nem segít: ha felváltva bántjátok azt a felet, aki a félrelépő volt.
Ami segít: empátiával éljétek át a másik élményeit, épp aktuális életszakaszát a megcsalás előtt, közben és után. Legyen a megtett vagy épp meg nem tett dolgokért bocsánatkérés, és legyen egy elfogadása annak ami megtörtént. Legyen egy kapcsolati történetetek a megcsalásról, ami a továbbiakban nem veszélyzóna, hanem erőforrás, ahová vissza lehet nyúlni, amiből erőt lehet meríteni a további megpróbáltatások idejére!

Nehéz ide eljutni?
Igen!
Lehet érte dolgozni?
Igen!
Nem megy otthona négy fal között?
Nem, bizony!
GYERTEK PÁRTERÁPIÁBA, és engedjétek meg, hogy segítsem aknamentesíteni a kapcsolatotok  mezejét, és támogassam a viharvert táj újraépítését!

Várlak titeket szeretettel!

Jelentkezzen be hozzám terápiára az alábbi űrlap segítségével!

10 + 11 =